Familiekunde Vlaanderen

Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz.

Familiekunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaanderen en LECA bundelen krachten in nieuwe organisatie

Familiekunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaanderen en LECA bundelen naar aanleiding van het Cultureel Erfgoeddecreet 2017 de krachten. Vanaf 2019 zet één nieuwe erfgoedorganisatie de werking gezamenlijk voort. Deze organisatie mikt hoog: ze wil hét kennisknooppunt voor genealogie (familiekunde), lokaal erfgoed (heemkunde) en cultuur van alledag in Vlaanderen worden.

HET GAERINCKBOUCK VAN VINDERHOUTE 1730

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

De transcriptie van het “Gaerinckbouck” of prijsboek van Vinderhoute kwam tot stand tijdens de opmaak van de geschiedenis van Vinderhout. Het “Gaerinckbouck” begint op kerstavond 1730 en wordt gebruikt tot het einde van de 18de eeuw. Het wordt opgemaakt met de bedoeling de jaarlijkse grondlasten, per gebruiker, vast te leggen.

Introductie van een ‘genderneutraal’ wapenschild in België

Introductie van een ‘genderneutraal’ wapenschild in België

De heraldiek of wapenkunde is een eeuwenoude discipline. De meeste mensen associëren wapenschilden met middeleeuwse ridders. Weinig mensen weten dat je ook vandaag nog steeds een eigen wapenschild kan aanvragen en laten registreren. Het voeren van een wapenschild is in ons land volkomen vrij voor iedereen die dit wil.

Tot nu toe waren er wel strikte regels voor de vorm en opmaak van een wapenschild: voor mannen was er een ‘mannelijk wapenschild’ en vrouwen kregen zonder uitzondering een ‘vrouwelijk wapen’.

Congres Familiekunde Vlaanderen 2019

Congres Familiekunde Vlaanderen 2019

Wie gebeten is door de genealogische microbe noteert best zaterdag 30 maart 2019 in de agenda. Die dag heeft immers het 54ste Nationaal Congres van Familiekunde Vlaanderen plaats te Wortegem-Petegem.

Het congresthema - “De adel op het platteland” - wordt toegelicht aan de hand van enkele boeiende voordrachten en rondleidingen op de historische locatie kasteeldomein de Ghellinck.

Histories uit de startblokken!

Histories uit de startblokken!

Histories vzw - bevoorrecht partner van Familiekunde Vlaanderen - stelt zichzelf voor:

Vlaamse Stam 4 (2018) in de brievenbus

Vlaamse Stam 4 (2018) in de brievenbus

Vers van de pers belandde Vlaamse Stam 4 (2018) in de brievenbussen. In dit nieuwe nummer wordt een hele waaier aan thema’s belicht.

Zo bespreekt Filip Bommarez in zijn artikel ‘de leurders van de Nieuwmarkt te Roeselare in Aalst’. Erwin Das bespreekt de familie Das uit het Hageland. Guido Andries gaat in ‘Wie is tante Lisette?’ op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om familieverbanden grafisch weer te geven. Luc Vanacker heeft het dan weer over het drama van ‘Le Cochon noir’ en ‘Le Pont du Halot’.

Extra editie Knack: ‘Stamboom & Familie’

Extra editie Knack: ‘Stamboom & Familie’

Benieuwd naar wie je voorouders waren? Hoe zij heetten en hoe ze leefden? Knack helpt je op weg met de extra editie ‘Stamboom & Familie’. Een onmisbare handleiding voor iedereen die zijn familiegeschiedenis wil ontrafelen.

Deze extra editie kwam tot stand in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen, telt 100 pagina’s, kost 9,95 EUR (+ verzendingskosten) en kan besteld worden via https://shop.knack.be/extra-edities/stamboom

25 november 2018: Lezing/workshop ‘Hoe DNA jouw afkomst kan bepalen’

25 november 2018: Lezing/workshop ‘Hoe DNA jouw afkomst kan bepalen’

Wie interesse heeft in de afkomst van zijn voorouders kan tegenwoordig DNA-testen kopen bij tal van online bedrijven. Hoe gaan ze te werk en zijn de resultaten wel betrouwbaar? Genetisch genealoog dr. Maarten Larmuseau toont hoe het DNA als levend archief wel of niet gebruikt kan worden om te weten van waar je voorouders vandaan kwamen. Deelnemers die al een 'etnische DNA-test' of 'DNA-verwantschapsanalyse' hebben laten afnemen bij een commercieel bedrijf kunnen hun resultaten ook achteraf voorleggen.

Vlaamse Stam 3 (2018) in de brievenbus

Vlaamse Stam 3 (2018) in de brievenbus

Vers van de pers belandde Vlaamse Stam 3 (2018) in de brievenbussen. Ditmaal focust het tijdschrift voor familiegeschiedenis op funerair erfgoed.

Dorst. Wat dronken de Zeeuwen? Open dag Zeeuws Archief over de geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland

Dorst. Wat dronken de Zeeuwen? Open dag Zeeuws Archief over de geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland

Aan het einde van de 16e eeuw maakte bier deel uit van de eerste levensbehoeften, omdat zuiver drinkwater schaars was. In Middelburg schoot de bierproductie zodanig tekort dat er zelfs bier uit Delft moest worden aangevoerd. Aan het einde van de 17e eeuw dronken de Zeeuwen hun eerste kopje koffie, thuis of in een koffiehuis. Daar werd in de 18e eeuw ook sterke drank geschonken, maar geen wijn. Daarvoor ging je naar een wijntapperij of een herberg. Vaak kwam die wijn uit de nieuwe wijngebieden in de Bordeaux.

Call for papers: Vlaamse Stam in 2019 in het teken van ‘sport en spel’ en ‘jeugd en onderwijs’

Call for papers: Vlaamse Stam in 2019 in het teken van ‘sport en spel’ en ‘jeugd en onderwijs’

In 2019 pakt Vlaamse Stam uit met twee themanummers: ‘sport en spel’ en ‘jeugd en onderwijs’.

We zoeken naar auteurs die een bijdrage willen leveren met familiekundige invalshoek rond deze thema’s.

- Bezit jouw familie sportieve genen, waren je voorouders actief in een sportvereniging, ken je de familiegeschiedenis van markante sportlui of heb je in archieven sporen gevonden van sport en spel in vroeger tijden?

Erfgoedvrijwilligers gezocht?! Tips om vrijwilligers voor je erfgoedevenement en -organisatie te rekruteren en te motiveren

Erfgoedvrijwilligers gezocht?! Tips om vrijwilligers voor je erfgoedevenement te rekruteren en te motiveren

Hoe vind je vrijwilligers voor je activiteiten op erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Nacht van de geschiedenis of Open Kerkendagen? Hoe trek je jonge vrijwilligers aan? Hoe hou je rekening met de ‘nieuwe’ vrijwilliger’? En hoe hou je die vrijwilligers gemotiveerd? Hoe kan je ze ook betrekken bij de rest van je organisatie? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens deze vorming.

30 maart 2019: 54ste Congres Familiekunde Vlaanderen

30 maart 2019: 54ste Congres Familiekunde Vlaanderen

In 2018 was Leuven eventjes de genealogische hoofdstad van België. Op zaterdag 30 maart 2019 valt deze eer te beurt aan het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. Die dag organiseert Familiekunde Vlaanderen immers haar 54ste Congres. Ditmaal zijn we te gast in Domein de Ghellinck, Kortrijkstraat 74 (GPS 110), 9790 Elsegem.

We lichten alvast een tipje van de sluier op: in 2019 staat het Congres van Familiekunde Vlaanderen in het teken van ‘De adel op het platteland '. We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen tijdens deze genealogische hoogdag!

‘Het zit in de familie’: een gloednieuw televisieprogramma over familiegeschiedenis op EclipsTV in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen

Het zit in de familie

Begin juni komt er in Vlaanderen een splinternieuw televisieprogramma op de buis: ‘Het zit in de familie’. In elke aflevering legt iemand een probleem uit zijn of haar familiegeschiedenis voor aan Familiekunde Vlaanderen. Dit probleem is iets wat altijd verteld werd in de familie en waarvan de vraagsteller zich afvraagt of dit wel klopt met de historische werkelijkheid.

Vlaamse Stam 2 (2018) in de brievenbus

Vlaamse Stam 2 (2018) in de brievenbus

Vers van de pers belandde het congresthemanummer - Vlaamse Stam 2 (2018) - in de brievenbussen. In dit nummer gaan we op zoek naar het spreekwoordelijke zwart schaap in de familiegeschiedenis en lezen we de bijdragen van congressprekers die een voordracht hielden tijdens het congres van Familiekunde Vlaanderen te Leuven (17 maart 2018).

Famillement 2018 Leeuwarden

Famillement 2018 Leeuwarden

Famillement is het grootste evenement op gebied van familiegeschiedenis in Nederland. Dit tweejaarlijkse evenement – georganiseerd door CBG|Centrum voor familiegeschiedenis – is gratis toegankelijk voor zowel leken als gevorderden die willen ontdekken wat familiegeschiedenis allemaal te bieden heeft. Het evenement heeft plaats op zondag 3 juni 2018 in Leeuwarden (Friesland), als culturele hoofdstad van Europa een perfecte locatie voor dit gebeuren.

Op zoek naar het zwarte schaap in de stamboom

Op zoek naar het zwarte schaap in de stamboom

Matthias Musschoot

In de brievenbus: Vlaamse Stam 1 (2018)

Vlaamse Stam 1 (2018)

In het nieuwe nummer van Vlaamse Stam wordt een hele waaier aan thema’s belicht. Maarten Larmuseau gaat in zijn column op zoek naar de link tussen het (enkel van vader op zoon overgedragen) y-chromosoom en de achternaam.

10 jaar genetische genealogie in de Benelux: ontrafel je stamboom aan de hand van je DNA!

10 jaar genetische genealogie in de Benelux: ontrafel je stamboom aan de hand van je DNA!

In 2018 viert Familiekunde Vlaanderen ’10 jaar genetische genealogie in de Benelux’! Tijdens vier studienamiddagen, verspreid over België en Nederland, wordt dieper ingegaan op de zin en onzin van genetische genealogie. Wat leer ik over mijn stamboom aan de hand van mijn DNA-profiel? En hoe zit het met doe-het-zelfkits voor DNA-onderzoek?

Programma (kan licht variëren naar gelang de locatie):

Online tentoonstelling 'Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I'

Online tentoonstelling 'Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I'

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) realiseerde een online tentoonstelling over Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I. Van de ruim anderhalf miljoen Belgen die tijdens WO I naar het buitenland vluchtten, kwamen er in het Verenigd Koninkrijk alleen al circa 250.000 terecht; zowat 90 procent van hen verbleef in Engeland. Met de hulp van vele nazaten, familie- en heemkundigen en erfgoedprofessionals in Engeland en Vlaanderen werd het bijna vergeten verhaal van deze Belgen die naar Engeland vluchtten tijdens de Grote Oorlog weer tot leven gebracht.

Pagina's

Abonneren op RSS - Familiekunde Vlaanderen