Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz.
Gepubliceerd op 09/08/2017
Familiekunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaanderen en LECA bundelen naar aanleiding van het Cultureel Erfgoeddecreet 2017 de krachten. Vanaf 2019 zet één nieuwe erfgoedorganisatie de werking gezamenlijk voort. Deze organisatie mikt hoog: ze wil hét kennisknooppunt voor genealogie (familiekunde), lokaal erfgoed (heemkunde) en cultuur van alledag in Vlaanderen worden.
Gepubliceerd op 14/10/2021
De voorbije twee jaar liep het burgerwetenschappelijk project MamaMito aan de KU Leuven en Histories vzw. Het project werd daarbij ondersteund door Familiekunde Vlaanderen vzw. Maar liefst 7800 Vlamingen schreven zich in om actief hun moederlijke stamlijn op te zoeken, in plaats van de – meer klassieke – vaderlijke stamboom.
Gepubliceerd op 01/06/2021
Hoe neem je een interview af met je familie over familiegeschiedenis? Welk type bronnen kan je raadplegen? Hoe ga je met DNA aan de slag? Het antwoord op deze vragen, samen met alle vertrouwde info, vind je vanaf nu terug op de vernieuwde website familiegeschiedenis.be. Je vindt er nu nog meer bronnen, een nieuwe handleiding voor interviews en extra inspirerende verhalen.
Gepubliceerd op 29/01/2021
Heb je het voorbije jaar deelgenomen aan het burgerwetenschappelijk initiatief MamaMito? Dan was je één van de duizenden die de eigen moederlijke stamlijn heeft opgesteld. Zoals beloofd houden we graag alle deelnemers op de hoogte van dit citizen science onderzoek. Hoewel de wetenschapsresultaten pas eind 2021 verwacht worden, is het hoog tijd geworden om een tussentijdse balans op te maken.
Abstract:
Men kan dit werk zien als een soort atlas met 42 thematische kaarten voor het Brussel van de middeleeuwen tot 1830 met bijhorende nederlandse én franse index.
Auteur(s):
Gerrit Pieter van Betsbrugge
Abstract:
Kennismaking met het sociale leven op het einde van de 19de eeuw, voor de streek.
Gepubliceerd op 22/04/2020
Met meer dan 5000 deelnemers heeft MamaMito een vliegende start genomen. Misschien heeft ook u uw voormoeders al ingegeven in de MamaMito-databank en wie weet bent u zo al wel gelinkt aan een verre, nog onbekende verwant. Om zo veel mogelijk verwantschappen via voormoeders te vinden, hoopt MamaMito nog veel meer moederlijnen te verzamelen. Zowel ervaren als onervaren genealogen kunnen daarbij helpen. Het is voor beginnende stamboomonderzoekers zelfs een mooi eerste project.
Gepubliceerd op 04/03/2020
Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van ‘MamaMito’, een nieuw ‘citizen science’-project. Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun ‘voormoeders’. Deze informatie is van belang voor verder biologisch en genetisch onderzoek. Familiekunde Vlaanderen zet zich achter dit initiatief samen met Histories vzw, KU Leuven, VUB en meemoo (Vlaams Instituut voor het Archief).
Gepubliceerd op 02/02/2020
Stamboomonderzoek vertrekt vaak vanuit een mannelijke stamvader, maar uiteraard werd onze familiegeschiedenis ook mee gevormd door vrouwelijke voorouders. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je in deze interactieve lezing de beginselen van het stamboomonderzoek en een moederlijke stamreeks uit te werken. Op die manier ben je ook helemaal klaargestoomd om deel te nemen aan het nieuwe citizen science project ‘MamaMito’ van Histories vzw, KU Leuven, VUB en Familiekunde Vlaanderen (start: maart 2020).
Abstract:
De transcriptie van het “Gaerinckbouck” of prijsboek van Vinderhoute kwam tot stand tijdens de opmaak van de geschiedenis van Vinderhout. Het “Gaerinckbouck” begint op kerstavond 1730 en wordt gebruikt tot het einde van de 18de eeuw. Het wordt opgemaakt met de bedoeling de jaarlijkse grondlasten, per gebruiker, vast te leggen.
Gepubliceerd op 25/03/2019
De heraldiek of wapenkunde is een eeuwenoude discipline. De meeste mensen associëren wapenschilden met middeleeuwse ridders. Weinig mensen weten dat je ook vandaag nog steeds een eigen wapenschild kan aanvragen en laten registreren. Het voeren van een wapenschild is in ons land volkomen vrij voor iedereen die dit wil.
Tot nu toe waren er wel strikte regels voor de vorm en opmaak van een wapenschild: voor mannen was er een ‘mannelijk wapenschild’ en vrouwen kregen zonder uitzondering een ‘vrouwelijk wapen’.
Gepubliceerd op 08/02/2019
Wie gebeten is door de genealogische microbe noteert best zaterdag 30 maart 2019 in de agenda. Die dag heeft immers het 54ste Nationaal Congres van Familiekunde Vlaanderen plaats te Wortegem-Petegem.
Het congresthema - “De adel op het platteland” - wordt toegelicht aan de hand van enkele boeiende voordrachten en rondleidingen op de historische locatie kasteeldomein de Ghellinck.
Gepubliceerd op 17/12/2018
Histories vzw - bevoorrecht partner van Familiekunde Vlaanderen - stelt zichzelf voor:
Gepubliceerd op 14/11/2018
Vers van de pers belandde Vlaamse Stam 4 (2018) in de brievenbussen. In dit nieuwe nummer wordt een hele waaier aan thema’s belicht.
Zo bespreekt Filip Bommarez in zijn artikel ‘de leurders van de Nieuwmarkt te Roeselare in Aalst’. Erwin Das bespreekt de familie Das uit het Hageland. Guido Andries gaat in ‘Wie is tante Lisette?’ op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om familieverbanden grafisch weer te geven. Luc Vanacker heeft het dan weer over het drama van ‘Le Cochon noir’ en ‘Le Pont du Halot’.
Gepubliceerd op 30/10/2018
Benieuwd naar wie je voorouders waren? Hoe zij heetten en hoe ze leefden? Knack helpt je op weg met de extra editie ‘Stamboom & Familie’. Een onmisbare handleiding voor iedereen die zijn familiegeschiedenis wil ontrafelen.
Deze extra editie kwam tot stand in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen, telt 100 pagina’s, kost 9,95 EUR (+ verzendingskosten) en kan besteld worden via https://shop.knack.be/extra-edities/stamboom
Gepubliceerd op 17/10/2018
Wie interesse heeft in de afkomst van zijn voorouders kan tegenwoordig DNA-testen kopen bij tal van online bedrijven. Hoe gaan ze te werk en zijn de resultaten wel betrouwbaar? Genetisch genealoog dr. Maarten Larmuseau toont hoe het DNA als levend archief wel of niet gebruikt kan worden om te weten van waar je voorouders vandaan kwamen. Deelnemers die al een 'etnische DNA-test' of 'DNA-verwantschapsanalyse' hebben laten afnemen bij een commercieel bedrijf kunnen hun resultaten ook achteraf voorleggen.
Gepubliceerd op 05/09/2018
Vers van de pers belandde Vlaamse Stam 3 (2018) in de brievenbussen. Ditmaal focust het tijdschrift voor familiegeschiedenis op funerair erfgoed.
Gepubliceerd op 13/08/2018
Aan het einde van de 16e eeuw maakte bier deel uit van de eerste levensbehoeften, omdat zuiver drinkwater schaars was. In Middelburg schoot de bierproductie zodanig tekort dat er zelfs bier uit Delft moest worden aangevoerd. Aan het einde van de 17e eeuw dronken de Zeeuwen hun eerste kopje koffie, thuis of in een koffiehuis. Daar werd in de 18e eeuw ook sterke drank geschonken, maar geen wijn. Daarvoor ging je naar een wijntapperij of een herberg. Vaak kwam die wijn uit de nieuwe wijngebieden in de Bordeaux.
Gepubliceerd op 07/08/2018
In 2019 pakt Vlaamse Stam uit met twee themanummers: ‘sport en spel’ en ‘jeugd en onderwijs’.
We zoeken naar auteurs die een bijdrage willen leveren met familiekundige invalshoek rond deze thema’s.
- Bezit jouw familie sportieve genen, waren je voorouders actief in een sportvereniging, ken je de familiegeschiedenis van markante sportlui of heb je in archieven sporen gevonden van sport en spel in vroeger tijden?
Gepubliceerd op 13/07/2018
Hoe vind je vrijwilligers voor je activiteiten op erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Nacht van de geschiedenis of Open Kerkendagen? Hoe trek je jonge vrijwilligers aan? Hoe hou je rekening met de ‘nieuwe’ vrijwilliger’? En hoe hou je die vrijwilligers gemotiveerd? Hoe kan je ze ook betrekken bij de rest van je organisatie? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens deze vorming.
Pagina's