Dorst. Wat dronken de Zeeuwen? Open dag Zeeuws Archief over de geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland

Image: 
Dorst. Wat dronken de Zeeuwen? Open dag Zeeuws Archief over de geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland

Aan het einde van de 16e eeuw maakte bier deel uit van de eerste levensbehoeften, omdat zuiver drinkwater schaars was. In Middelburg schoot de bierproductie zodanig tekort dat er zelfs bier uit Delft moest worden aangevoerd. Aan het einde van de 17e eeuw dronken de Zeeuwen hun eerste kopje koffie, thuis of in een koffiehuis. Daar werd in de 18e eeuw ook sterke drank geschonken, maar geen wijn. Daarvoor ging je naar een wijntapperij of een herberg. Vaak kwam die wijn uit de nieuwe wijngebieden in de Bordeaux. De eerste drinkwaterleiding op Walcheren dateert uit de 19e eeuw, evenals de eerste limonadefabriekjes. Limonade en bier hebben overigens veel met elkaar gemeen.

Meer weten? Kom naar de open dag in het Zeeuws Archief over de geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland, op zaterdag 3 november 2018 van 9.00-17.00 uur.

Programma:

  • Rondleidingen door de ondergrondse depots, waarbij archiefmedewerkers bijzondere archiefstukken presenteren
  • Lezing ‘Korte geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland’ door Willem van den Broeke, oud-docent geschiedenis van onder andere University College Roosevelt
  • Lezing ‘Herberg het Prinsenwapen’ door archiefmedewerker Ilja Mostert
  • Rondje van de stad – stadswandelingen door archivaris Toon Franken en Edwin Mijnsbergen van Wij zijn de Stad en Middelburg Dronk
  • Drinkgerei uit Zeeuwse bodem, presentatie van bodemvondsten door de Walcherse Archeologische Dienst
  • Grote genealogische beurs: HCC!genealogiedag & Genealogische Contactdag Zeeland, door: HCC, landelijke vereniging van computergebruikers, NGV, Nederlandse Genealogische Vereniging, inclusief NGV afdeling Zeeland en GCZ, Genealogisch Centrum Zeeland
  • Vriendenlezing door Carolijn Visser, over haar boek ‘Selma. Ontsnapt aan Hitler, gevangene van Mao’, in 2017 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Ook vertelt zij over haar nieuwe boek dat over Zeeland gaat.
  • Zelf onderzoek doen in de studiezaal: het GCZ en het Zeeuws Archief helpen beginners op weg en gevorderde onderzoekers verder.

Bezoek zeker de stand van Familiekunde Vlaanderen op de genealogische beurs. U kan hier ook terecht met vragen over de DNA-projecten van Familiekunde Vlaanderen; onze specialisten staan u graag te woord.

Het programma is gratis, met uitzondering van de lezing door Carolijn Visser. Kijk voor meer informatie (vanaf 5 oktober) op de website van het Zeeuws Archief, www.zeeuwsarchief.nl.