Regio Tielt

Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz. Meer info over deze afdeling kan u terugvinden onder Afdelingen of in de Ledenzone.

De huwelijken van Proven 1804-1834

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Deze publicatie is een vergelijking tussen de informatie die de pastoor neerschreef in zijn huwelijksregister van 1804-1834 en de Burgerlijke Stand van dezelfde periode. Als grensgemeente ziet men duidelijk dat de grens niet zo gesloten was als men soms zou denken. Mensen huwden met mensen van net, of iets verder, over de grens.

Amerikaanse zantingen

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

In 2000 start Paul Callens met de eerste publicatie over bidprentjes van Belgen die emigreerden naar Amerika. Vijf jaar later publiceert Paul heet XIVe deel in de reeks Death Memorial Cards.

De graven van Beernem.

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

In 2009 beseft Paul Callens dat er binnen het werkgebied van FV regio Tielt her en der zerken op kerkhoven en begraafplaatsen verdwijnen.

Erfgoeddag 2022

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

De erfgoeddag in 2006 stond in het teken van het roerend erfgoed met als deelaspect kleur in de didactische schoolwandplaten. FV regio Tielt bezit een prachtige reeks wand- en rolplaten die ze verkregen van de vzw Vrije Basisschool ’t Nieuwland. Al deze platen zijn digitaal gefotografeerd, bewerkt en opgenomen in een PowerPoint.

Buitenpoorters van Kortrijk in Kanegem 1398-1792

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Frans transcribeerde de buitenpoorters van Kanegem en is gestart met van elk rechtsgebied of gemeente van het werkgebied van Familiekunde Vlaanderen regio Tielt de buitenpoorters van Kortrijk op te zoeken.

Buitenpoorters van Kortrijk in Poeke 1398-1792

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Frans transcribeerde de buitenpoorters van Poeke en is gestart met van elk rechtsgebied of gemeente van het werkgebied van Familiekunde Vlaanderen regio Tielt de buitenpoorters van Kortrijk op te zoeken.De auteur hoopt heel wat vorsers van dienst te zijn met deze nieuwe bron die de periode 1398-1792 duidelijk in de kijker stelt.

Buitenpoorters van Kortrijk in Ruiselede 1398-1792

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Frans transcribeerde de buitenpoorters van Ruiselede en is gestart met van elk rechtsgebied of gemeente van het werkgebied van Familiekunde Vlaanderen regio Tielt de buitenpoorters van Kortrijk op te zoeken.

De familiegeschiedenis Callin tot Callens van 1300 tot 1650

Auteur(s): 
Jan Callens
Abstract: 

Het doel van deze studie is een vervolg brengen aan eerdere werken, die allemaal aan elkaar gelinkt worden in één grote stam (!), van diverse auteurs, alsook een uitgebreid overzicht te geven van alle families Calle

De graven van Lovendegem

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Voor de begraafplaats in Lovendegem gebeurde de opname van de informatie tussen oktober 2021 en maart 2022. Bij het eerste bezoek blijkt dat er een groot aantal graven op het punt staan te verdwijnen.

De graven van Sint-Joris-ten-Distel en Hansbeke

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Voor Sint-Joris-ten-Distel brachten wij in 2018 een publicatie uit van de huidige begraafplaats. Het oude kerkhof rond de kerk bewerkten wij nu voor de volledigheid.

Buitenpoorters van Kortrijk in Aarsele 1398-1792

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Frans Neirinck heeft de BUITENPOORTERS VAN AARSELE alfabetisch genoteerd. Hoe werd men POORTER of BUITENPOORTER?

Jules Blondeel; op zoek naar goud in Canada en de Verenigde Staten

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

In 2000 publiceerde Paul Callens een kort artikel in Onze Voorouders met informatie die bevestigt dat Jules Blondeel naar goud zocht in Yukon, Canada.

In 2

Markegemse emigranten

Auteur(s): 
Chris Folens
Abstract: 

In de publicatie over de Markegemse emigranten wordt het emigratieverhaal per familie
samengebracht. Tientallen Markegemse families verlieten tussen
ca 1850 en 1950 hun dorp om te emigreren. Voor sommigen was dit een definitief afscheid,

Edouard Simays, succès et misères d'un immigré belge

Auteur(s): 
Denise Latrémouille
Abstract: 

Dit boek doet terugdenken aan die talrijke Vlamingen die in de 19de en 20ste eeuw de grote plas zijn overgestoken om in Noord-Amerika een betere toekomst op te bouwen. Dit emigratiegebeuren is voor Vlaanderen historisch en sociologisch zeer belangrijk. .

Aarsele Status Animarum 1629-1640-1642-1650-1669

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Auteur Frans Neirinck, geboren Aarselenaar en zoon van heemkundige-onderwijzer Joseph Neirinck (1915-2003), werd de interesse voor de geschiedenis van Aarsele en de Aarselenaars met de paplepel ingegeven. In 1988 publiceerde vader en zoon “Het dialect van Aarsele”.

Wie woonde waar in Ruiselede 15e eeuw tot 18e eeuw

Auteur(s): 
Theo Silversmet
Rita Van Herrewege
Abstract: 

Theo Silversmet publiceert tussen 1988 en 1992 niet minder dan 17 werken over Ruiselede onder de titel “Verzameld archief Ruiselede”. In 1982 is dit in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde Afdeling Brugge en vanaf 1988 met het West-Vlaams Genootschap voor Familie en Wapenkunde i.s.m. de Heemkundige Kring “Oud Ruysselede”.

Denombrementen van de Heerlijkheid Vinderhoute, Merendree en Belsele

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

De inhoud van deze publicatie sluit aan bij het werk van Willy Stevens die in 2013 verscheen “Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw”. Hij baseert zich op de toegang op het archief van de Rekenkamer, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, Leenhof van Dendermonde tot 1473.

PITTEM KIEZERS 1932-1988 Wie waren zij? – Waar woonden zij?

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Naast de informatie over de overleden kiezers 1932 – 1946 – 1969 van bestudeerde periode bevat de uitgave een poging tot samenstelling van de kaart van de gemeente Pittem door de jaren heen. Vanaf 1960 ging men over op het gebruik van straatnamen in plaats van de indeling: centrum en de vier secties.

Vinderhoute landboek 1629-1688

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

In 1629 krijgt Jan Vande Velde, gheswooren landtmeter” van burgemeester en schepenen van Vinderhoute de opdracht het grondgebied Vinderhoute met de landen, bossen, meersen, boomgaarden, waterlopen, straten, huizen enz. grondig te beschrijven.

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio Tielt