Andere / extern

Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz.

Zondag 26/11: Open dag Informatiecentrum NGV in Bunnik (NL)

26/11: Open dag Informatiecentrum NGV in Bunnik

Sinds deze zomer is het Informatiecentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) gehuisvest aan Kosterijland 3 in Bunnik. Zustervereniging NGV beschikt over een uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften over genealogie, heraldiek en locaties. Handig dus voor genealogen met voorouders in Nederland. Bovendien verschaffen een aantal personen tijdens de open dag meer informatie over genealogische programma’s.

Details:

Online tentoonstelling 'Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I'

Online tentoonstelling 'Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I'

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) realiseerde een online tentoonstelling over Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I. Van de ruim anderhalf miljoen Belgen die tijdens WO I naar het buitenland vluchtten, kwamen er in het Verenigd Koninkrijk alleen al circa 250.000 terecht; zowat 90 procent van hen verbleef in Engeland. Met de hulp van vele nazaten, familie- en heemkundigen en erfgoedprofessionals in Engeland en Vlaanderen werd het bijna vergeten verhaal van deze Belgen die naar Engeland vluchtten tijdens de Grote Oorlog weer tot leven gebracht.

Bib Web Awards 2017: stem voor Misia's missie!

Bib Web Awards 2017

Op 4 december 2017 reikt de Bibliotheekschool van Gent voor de vierde keer de Bib Web Awards uit voor verdienstelijke websites en webtoepassingen binnen de Vlaamse BDI-sector.

Dit zijn de zeven categorieën :

Nieuwe Canvas-reeks 'Kinderen van de collaboratie'

Nieuwe Canvas-reeks 'Kinderen van de collaboratie'

Vanaf dinsdag 7 november 2017 wordt op Canvas een nieuwe historische reeks uitgezonden, met als titel ‘Kinderen van de collaboratie’.

Deze zesdelige reeks focust op de getuigenissen van personen wiens ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitse bezetters.

VOLZET: Uitnodiging voorstelling virtuele tentoonstelling 'Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog'

Uitnodiging voorstelling virtuele tentoonstelling 'Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog'

De bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis nodigen u van harte uit op de voorstelling van de virtuele tentoonstelling Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog op vrijdag 10 november 2017 om 10 uur in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Oproep: Zet je collectie in de kijker!

Beste,
U kent wellicht TIJD-SCHRIFT, de viermaandelijkse publicatie voor heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, uitgegeven door Heemkunde Vlaanderen sinds 2011. U leest er kwaliteitsvolle artikels die voor iedereen met historische interesse toegankelijk zijn.
In april 2018 zal het twintigste (!) nummer van TIJD-SCHRIFT verschijnen. Het thema van dit feestnummer zal, zoals elk jaar, het thema van Erfgoeddag zijn: ‘Kies voor erfgoed’. Meer dan ooit wil de redactie in het feestnummer erfgoed centraal stellen en ze hoopt dat u hieraan wil meewerken.

Problemen met afbeeldingen op website Rijksarchief?

Problemen met afbeeldingen op website Rijksarchief?

Sinds de nieuwe updates van Windows en van verschillende browsers ondervinden velen problemen bij het raadplegen van gedigitaliseerde archiefdocumenten via de website van het Rijksarchief (http://search.arch.be). Het Rijksarchief kan hier helaas niets aan veranderen.

De Barbier

Auteur(s): 
Jeff Goethals
Abstract: 

September 1939. Gus Boncol en zijn vrouw Lotte zitten aan de ontbijttafel. Schuberts Onvoltooide Symfonie wordt op de radio onderbroken voor een belangrijke mededeling: ‘Deze ochtend is Adolf Hitler Polen binnengevallen.’ De barbier stelt zijn vrouw gerust, Polen is België niet en een nieuwe grote oorlog zit er volgens hem niet in. De geschiedenis geeft hem ongelijk.

Crowdfunding: hoe zorg je ervoor dat het publiek mee investeert in jouw erfgoedproject?

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert.  Een win-win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? En welke soort projecten hebben doorgaans kans op slagen?  

Missia’s missie: Op speurtocht in je familieverleden

Missia’s missie

Op speurtocht in je familieverleden

Een lessenpakket voor de 2de graad lager onderwijs

Naar den Oorlog / Herinneringen 1914-1915 van een Londerzeelse karabinier te velde, gewond en krijgsgevangen

Auteur(s): 
Aloïs Pas
Wim Pas
Abstract: 

Alois Pas (Londerzeel 1893-Deurne 1965) was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog milicien van de lichting 1913 bij de karabiniers in Brussel. Op 3 augustus 1914 begint hij met zijn regiment aan een schijnbaar doelloze tocht doorheen de provincies Brabant en Antwerpen, een tocht die voor hem bruusk eindigt bij de slag van Schiplaken (26 augustus 1914).

De volkstelling van 1747 in oostelijk Vlaams-Brabant

Auteur(s): 
Daniel Schepens
René Verbeylen
Paul Behets
Jacques Kinnaer
Herman Swinnen
Jean De Keyzer
Paul De Clerck
Karel Eyckmans
Mia Van Schoonbeeck
De volkstelling van 1747 in oostelijk Vlaams-Brabant
Abstract: 

In de loop van 2015 zijn we met een nieuwe werkgroep gestart met het 1747-project. De bedoeling van dit project was, net zoals met ons vorig werk “1702”, de volkstellingen van 1747 te transcriberen voor een grote groep van gemeenten die allemaal deel uitmaakten van het vroegere Hertogdom Brabant.

Aanvullingen voor de periode voor ca. 1650 op Genealogie der familie Desopper(e)

Auteur(s): 
Pieter Donche
Abstract: 
Begin 1984 gaven de auteur en Florent Desoppere (+) het boek Genealogie der familie Desopper(e), 1500-1984 (202 blz.) uit, inmiddels bijna 33 jaar geleden… Deze familie vindt men vooral terug in noordelijk en midden westelijk West-Vlaanderen. De verst gekende voorouder van alle 20ste-eeuwse Desopper(e) toen was dan Mathijs De Sopper, overleden in 1545.

De gezinsreconstructie van de stad Ninove (16e eeuw-1802)

Auteur(s): 
Herman Van Isterdael
Guy Borighem (†)
Abstract: 

De auteurs werkten samen aan de uitgave van de parochieregisters van de stad Ninove. Een volumineus werk dat werkelijk onmisbaar is voor al wie ooit nog aan de slag wil met zijn stamboom in de Ninoofse regio. Ninove was in oorlogstijd in het ancien regime een toevluchtsoord voor de inwoners van de omringende dorpen zoals o.a.

Workshop zoeken in het Rijksarchief (1 oktober 2016)

Zoeken in het Rijksarchief= zoeken in 315 km archief!

Ben je op zoek naar tips om het maximale uit de zoekrobotten van het Rijksarchief te halen? Of heb je een duwtje in de rug nodig om aan je stamboom te beginnen? Misschien ben je reeds een ervaren genealoog  en heb je enkele specifieke problemen/vragen/suggesties? Of je hebt gewoon zin om eens kennis te maken met de mensen achter de zoekrobot of met andere gebruikers?

Het Rijksarchief in België organiseert op zaterdag 1 oktober 2016  een interactieve workshop omtrent de zoekwebsite search.arch.be

Geweldig & gewild. Goede praktijkvoorbeelden gezocht over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

(foto: scholenproject 5de en 6de leerjaar lagere scholen in het VCGH)

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de erfgoedsector.  Hiervan is Familiekunde Vlaanderen zich zeer goed van bewust.

Daarom zijn we op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden, om die vervolgens te kunnen delen met de hele erfgoedsector. U kunt ons helpen in deze zoektocht. Bent u betrokken bij een vrijwilligerswerking waar u best fier op bent? Laat het ons weten! Misschien komt uw voorbeeld dan in een bundel die FARO in het najaar van 2016 zal publiceren.

Bezetten, Vereren en Fusilleren. Deel 1: Edegem en de Groote Oorlog

Auteur(s): 
Andreas Van Elshocht
André Mens
Abstract: 

De Eerste Wereldoorlog liet in het hele land sporen na. Ook in Edegem ging de oorlog niet zonder meer voorbij. Onze gemeente kende onder Duits bewind haar lokale problemen.

van den Heede in het graafschap Vlaanderen van de 14e tot de 17e eeuw

Auteur(s): 
Jean Pierre Verhelle
Abstract: 
Het boek is een verzameling van alle gegevens over de familie van den Heede vanaf 1300, met vooraf een overzicht van de geschiedenis van de diverse heerlijkheden met de leenhoven waarin ze verbleven en de verbanden tussen de diverse leenheren.

Huwelijksdispensaties in Vlaanderen en Brabant XVIe-XVIIIe eeuw

Auteur(s): 
René Maurice Jammart
Abstract: 

Bron: Koninklijke Bibliotheek Albert I (in de volksmond Albertine), Keizer Karellaan 1 te 1000 Brussel, afdeling kostbare manuscripten.

Herkomst: Het register is afkomstig uit een openbare verkoop onder nummer 366, van de bibliotheek van Messire L. de Roovere de Roosemeersch, gewezen raadsheer bij het Hof van Beroep, overleden te Brussel in 1845.

Ben ik familie van? Ketnetters op zoek naar hun familiegeschiedenis

Ben ik familie van Rubens?

Kinderen weten doorgaans weinig over hun familiegeschiedenis. Toch is die belangrijk voor de ontwikkeling van hun identiteit en persoonlijkheid. Oma en opa kunnen helpen en weten vaak heel wat te vertellen over vroeger. Maar nog spannender wordt het wanneer de kinderen zelf nog verder in het verleden kunnen graven. Misschien hebben ze wel een beroemde voorouder of zijn ze verwant met bekende naamgenoten?

Pagina's

Abonneren op RSS - Andere / extern