Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz.
Abstract:
Regimentsgeschiedenis van het Régiment d'Artillerie Provisoire, 7e Regiment Artillerie en 13e Regiment Artillerie. Deze Belgische veldartillerie diende onder Australisch, Brits en Canadees bevel in de Ieperboog. Het boek bevat foto's, namenlijsten en kaarten.
Abstract:
In dit boek wordt de geschiedenis van de Vlaamse familie VAN DER BURCH beschreven, vanaf de verst gekende zekere voorouders in 1286 tot circa 1630.
Auteur(s):
Freddy O.F. Nachtergaele
Jean-Pierre Nactergal
Abstract:
De spreiding van de familienaam Nachtergaele in Vlaanderen tot de XVIde eeuw werd reeds jaren geleden grondig gedocumenteerd door Flor Nachtergaele.
Gepubliceerd op 14/10/2021
De voorbije twee jaar liep het burgerwetenschappelijk project MamaMito aan de KU Leuven en Histories vzw. Het project werd daarbij ondersteund door Familiekunde Vlaanderen vzw. Maar liefst 7800 Vlamingen schreven zich in om actief hun moederlijke stamlijn op te zoeken, in plaats van de – meer klassieke – vaderlijke stamboom.
Gepubliceerd op 01/06/2021
Hoe neem je een interview af met je familie over familiegeschiedenis? Welk type bronnen kan je raadplegen? Hoe ga je met DNA aan de slag? Het antwoord op deze vragen, samen met alle vertrouwde info, vind je vanaf nu terug op de vernieuwde website familiegeschiedenis.be. Je vindt er nu nog meer bronnen, een nieuwe handleiding voor interviews en extra inspirerende verhalen.
Gepubliceerd op 25/02/2021
Hoe ziet familiegeschiedenis er vandaag uit en hoe gaan we er morgen mee aan de slag? Leer er alles over op dit online evenement. Experten lichten recente evoluties toe in het domein, en Histories lanceert de vernieuwde website www.familiegeschiedenis.be.
Gepubliceerd op 29/01/2021
Heb je het voorbije jaar deelgenomen aan het burgerwetenschappelijk initiatief MamaMito? Dan was je één van de duizenden die de eigen moederlijke stamlijn heeft opgesteld. Zoals beloofd houden we graag alle deelnemers op de hoogte van dit citizen science onderzoek. Hoewel de wetenschapsresultaten pas eind 2021 verwacht worden, is het hoog tijd geworden om een tussentijdse balans op te maken.
Gepubliceerd op 22/04/2020
Met meer dan 5000 deelnemers heeft MamaMito een vliegende start genomen. Misschien heeft ook u uw voormoeders al ingegeven in de MamaMito-databank en wie weet bent u zo al wel gelinkt aan een verre, nog onbekende verwant. Om zo veel mogelijk verwantschappen via voormoeders te vinden, hoopt MamaMito nog veel meer moederlijnen te verzamelen. Zowel ervaren als onervaren genealogen kunnen daarbij helpen. Het is voor beginnende stamboomonderzoekers zelfs een mooi eerste project.
Gepubliceerd op 02/02/2020
Stamboomonderzoek vertrekt vaak vanuit een mannelijke stamvader, maar uiteraard werd onze familiegeschiedenis ook mee gevormd door vrouwelijke voorouders. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je in deze interactieve lezing de beginselen van het stamboomonderzoek en een moederlijke stamreeks uit te werken. Op die manier ben je ook helemaal klaargestoomd om deel te nemen aan het nieuwe citizen science project ‘MamaMito’ van Histories vzw, KU Leuven, VUB en Familiekunde Vlaanderen (start: maart 2020).
Gepubliceerd op 02/10/2019
Sinds de voltooiing van het altaarstuk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck in 1432, zijn miljoenen bezoekers van over de hele wereld naar Gent gereisd om het te bewonderen. Nochtans hebben we met zijn allen meer dan 400 jaar niet naar de echte ‘van Eyck’ gekeken, maar naar de vele lagen overschilderingen bovenop het échte werk. In 2020 komt het gerestaureerde altaarstuk eindelijk terug thuis in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Redenen genoeg om een uitgebreid ‘van Eyck’-jaar te organiseren.
Gepubliceerd op 17/07/2019
Ben jij tussen 8 en 13 jaar? Vul dan je rugzak met de gekste hersenkronkels en kom naar de Kinderuniversiteit!
De Kinderuniversiteit is iets heel anders dan de lagere of middelbare school. Je krijgt les in een echt auditorium samen met heel wat andere kinderen. Een auditorium of een aula is een klas aan de universiteit.
Er kunnen wel 200, 500 of soms zelfs 1000 studenten in! Echte professoren leren je iets bij en geven misschien wel een antwoord op al jouw vragen! Daarna kun je zelf de handen uit de mouwen steken tijdens één van de vele workshops!
Gepubliceerd op 12/07/2019
Ter voorbereiding van een nieuw project van Histories en de KU Leuven zijn we op zoek naar interessante verhalen over Vlaamse voormoeders (vrouwelijke voorouders). Vond je tijdens je genealogisch onderzoek een voormoeder met een onverwacht levensverhaal of heb je archiefsporen gevonden die een verrassend licht werpen op het leven van jouw vrouwelijke verwanten? Laat het ons zeker weten via maarten.larmuseau@historiesvzw.be of via maite.de.beukeleer@hotmail.com. Alle hulp is welkom!
Gepubliceerd op 01/07/2019
Histories Magazine bundelt viermaandelijks praktische bijdragen over erfgoedzorg, -ontsluiting, -onderzoek en het beheer van je erfgoedorganisatie. Een handig instrument dat je voor elk aspect van je werking kan gebruiken en dat bovendien gratis te downloaden is via https://historiesvzw.be
Gepubliceerd op 25/04/2019
Als algemeen coördinator van Histories zet je jouw schouders onder een dynamische werking rond genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag in Vlaanderen en Brussel. Door voortdurend bruggen te bouwen tussen alle betrokkenen zet je in op een relevant aanbod, veerkrachtige structurele netwerken en een breed draagvlak. Je werkt daarvoor samen met de 14 medewerkers van Histories.
Gepubliceerd op 10/04/2019
Wil je een verhaal vertellen over je collectie, maar weet je niet welke stukken belangrijk zijn om te tonen? Wil je bewijzen dat je collectie de moeite waard is? Histories ontwikkelt momenteel een instrument waarmee vrijwilligers op een eenvoudige manier en aan de hand van een duidelijke handleiding, hun collectie kunnen beoordelen. Je kan bij ons ook altijd terecht voor meer informatie of een begeleiding op maat om je erfgoed naar waarde te schatten.
Gepubliceerd op 05/04/2019
In 2019 viert Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450ste verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen zal de wereld tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk hij was tijdens zijn leven.
Gepubliceerd op 11/03/2019
Een symposium over de aspecten van het onderzoek naar en de resultaten van vrouwspecifiek DNA. Ieder kind heeft DNA van zijn vader en moeder. Maar het DNA in de energiecentrales in iedere cel, het zogenaamde mtDNA, kan alleen door moeders worden doorgegeven aan hun kinderen. Met mtDNA zijn dus uw voormoeders en haar zusters op te sporen.
Noteer nu alvast 19 september 2019 in uw agenda, de Nederlandse Genealogie Vereniging (NGV) verwacht u daar voor 10u.
Abstract:
In dit boek worden een 400-tal edelen, leenmannen en notabelen van Vlaanderen uit de eerste helft van de 16de eeuw geïdentificeerd. Dit aan de hand van lijsten uit 1515, 1542 en 1552.
De eerste lijst betreft edelen en notabelen van het Brugse Vrije 1515-1524.
De tweede lijst, opgemaakt binnen dezelfde administratie, richt zich op heel Vlaanderen, 1542 en later.
Gepubliceerd op 18/01/2019
Histories vzw – partnerorganisatie van Familiekunde Vlaanderen – zoekt een medewerker die enerzijds de coördinatie en uitbouw van het MEDEA-platform zal opnemen (50%) en anderzijds de ICT-werking van Histories vzw mee ondersteunt en ontwikkelt (50%).
Solliciteren kan tot en met 15 februari 2019. De volledige vacature kan je terugvinden op historiesvzw.be.
Gepubliceerd op 17/12/2018
Histories vzw - bevoorrecht partner van Familiekunde Vlaanderen - stelt zichzelf voor:
Pagina's