Overzicht nieuws- en mediaberichten

Vlaamse Stam 2024 nr 2

Vlaamse Stam 2024 nr 2

Vlaamse Stam 2024 nr 2

Het themanummer over de Franse tijd (1795- 1814) rolt van de pers.
Een bewogen tijdperk met heel wat omwentelingen en de installatie van een nieuwe maatschappelijke orde.
Nieuwe tijden, nieuwe bronnen en nieuwe zoekstrategieën voor genealogen: de invoering van de burgerlijke stand, volkstellingen, militaire dienstplicht, soldaten van Napoleon in den vreemde, enz.
Een periode met heel wat boeiende en soms bloedige verhalen over politieke strijd, de Boerenkrijg, brigands, deserteurs en dienstweigeraars.

Vlaamse Stam 2024 nr 1

Vlaamse Stam 2024 nr 1

Vlaamse Stam 2024 nr. 1

 

Ons tijdschrift is aan zijn 60ste jaargang toe! In het eerste nummer van deze jubileumeditie van Vlaamse Stam zijn er meedere gevestigde waarden, zoals de 47ste DNA-column van prof. Maarten Larmuseau, de 37ste Fotorubriek van Peter Eyckerman, de 31ste oproep tot erfgenamen uit de Gazette van Gend, gesprokkeld door Paul Huys en een dozijn nieuwe wapenschilden uitgereikt door ons Heraldisch College.

Vlaamse Stam 2023 nr 4

Vlaamse stam 2023 nr 4

Vlaamse Stam 2023 nr. 4

Het vierde en laatste nummer van Vlaamse Stam 2023 is zonet verschenen. Het werd een themanummer rond notariaatsarchieven, met bijdragen van deskundigen uit de praktijk, zowel notarissen als archivarissen. Hoe wordt notariaatsarchief gevormd en wat zijn de regels voor bewaargeving aan het rijksarchief? Welke genealogische bronnen vind je in notariaatsarchief?

Een verwant archief is dat van de Patrimoniumdocumentatie, misschien minder bekend.

Vlaamse Stam 2023 nr 3

Vlaamse stam 2023 nr 3

Vlaamse Stam 2023 nr. 3

Midden augustus verschijnt het derde nummer van Vlaamse Stam 2023 met familiekundige bijdragen uit verschillende tijdperken en regio’s:
DNA-analyse van vorstelijke skeletten uit de 13de eeuw, Wase vluchtelingen in Antwerpen eind 15de eeuw, huwelijkscontracten in Brugge eind 16de eeuw, verwantschappen tussen Friese, Brabantse en Vlaamse families in de 16de en 17de eeuw, een immigrant uit de Elzas in de 19de eeuw, portret van een wielrenner midden 20ste eeuw…

Vlaamse Stam 2023 nr 2

Vlaamse stam 2023 nr 2

Vlaamse Stam 2023 nr 2 : themanummer "Valse Waarheden"

Midden mei verschijnt het tweede nummer van Vlaamse Stam voor 2023. Het werd een themanummer rond ‘valse waarheden’ in de genealogie.
In zijn DNA-column onthult prof. Maarten Larmuseau de afkomst van de beroemde componist Ludwig van Beethoven … een koekoekskind en (helaas?) dus geen verwant van de Vlaamse van Beethovens!

Vlaamse Stam 2023 nr 1

Midden februari verschijnt het eerste nummer van Vlaamse Stam voor 2023.

Het werd een gevarieerd nummer met vaste waarden zoals de DNA-column van prof. Maarten Larmuseau (is jouw lookalike verre familie?), de fotorubriek van Peter Eyckerman en, na een jaar afwezigheid, een nieuwe aflevering van ‘Oproepen tot erfgenamen in de Gazette van Gend’ (1801) en een vervolg van de reeks huwelijkscontracten uit de Brugse protocollen van de vierschaar uit de 16de eeuw.

Vacature projectmedewerker (BIS-stage)

Vacature

Vacature Histories:
projectmedewerker onderzoeksgidsen 'familiegeschiedenis in migratiecontext' (BIS-stage).

Help jij jongeren met een migratieachtergrond in hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis? 

Lancering nieuwe site Rijksarchief

Rijksarchief

Goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van zijn of haar voorouders: de nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief staat online! De zoekrobot bevat ruim 38,6 miljoen geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar. We hopen dat deze langverwachte lancering alle verwachtingen inlost!

Wapenboek van het Heraldisch College (1973 - 2023)

Wapenboek 1973-2023
Wapenboek van het Heraldisch College (1973 - 2023)
 
542 wapens geregistreerd door het Heraldisch College te boek gesteld
 

Vlaamse Stam 2022 nr. 4

Vlaamse Stam 2022 nr. 4

Eind oktober verschijnt het laatste nummer van Vlaamse Stam voor 2022.

We sluiten af met een themanummer over ‘reizende beroepen’.
Over voorouders die om den brode het Vlaamse land rondtrokken zoals de leurders van de Roeselaarse Nieuwmarkt of de Limburgse Teuten.
Over familiale opvolging bij chirurgijnen, wagenmakers en molenaars.
Over oude verdwenen beroepen zoals koetsiers, molensteenscherpers of schiptrekkers.
Over douaniers en militairen die van standplaats naar standplaats gezonden werden…

 

Digitale bestanden van Vlaamse Stam van 2015 tot 2019

Digitale bestanden van Vlaamse Stam van 2015 tot 2019

In Vlaamse Stam nummer 1 van 2022 wordt de mogelijkheid geboden om de bestaande digitale bestanden van Vlaamse Stam aan te vullen met de jaren 2015 tot 2019.
Om deze te bestellen dien je:
- een mail te versturen naar info@familiekunde-vlaanderen.be met de bestelling
- tegelijk een overschrijving te doen op onze rekening:

Eerste MamaMito-resultaten op Dag van de Wetenschap (28 november 2021)

Eerste MamaMito-resultaten op Dag van de Wetenschap (28 november 2021)

De voorbije twee jaar liep het burgerwetenschappelijk project MamaMito aan de KU Leuven en Histories vzw. Het project werd daarbij ondersteund door Familiekunde Vlaanderen vzw. Maar liefst 7800 Vlamingen schreven zich in om actief hun moederlijke stamlijn op te zoeken, in plaats van de – meer klassieke – vaderlijke stamboom.

Ontdek het vernieuwde familiegeschiedenis.be

Ontdek het vernieuwde familiegeschiedenis.be

Hoe neem je een interview af met je familie over familiegeschiedenis? Welk type bronnen kan je raadplegen? Hoe ga je met DNA aan de slag? Het antwoord op deze vragen, samen met alle vertrouwde info, vind je vanaf nu terug op de vernieuwde website familiegeschiedenis.be. Je vindt er nu nog meer bronnen, een nieuwe handleiding voor interviews en extra inspirerende verhalen.

Online evenement: Familiegeschiedenis vandaag en morgen

Online evenement: Familiegeschiedenis vandaag en morgen

Hoe ziet familiegeschiedenis er vandaag uit en hoe gaan we er morgen mee aan de slag? Leer er alles over op dit online evenement. Experten lichten recente evoluties toe in het domein, en Histories lanceert de vernieuwde website www.familiegeschiedenis.be.

Webinar ‘MamaMito: een tussentijdse balans’

Webinar ‘MamaMito: een tussentijdse balans’

Heb je het voorbije jaar deelgenomen aan het burgerwetenschappelijk initiatief MamaMito? Dan was je één van de duizenden die de eigen moederlijke stamlijn heeft opgesteld. Zoals beloofd houden we graag alle deelnemers op de hoogte van dit citizen science onderzoek. Hoewel de wetenschapsresultaten pas eind 2021 verwacht worden, is het hoog tijd geworden om een tussentijdse balans op te maken.

MamaMito in je kot!

MamaMito in je kot!

Met meer dan 5000 deelnemers heeft MamaMito een vliegende start genomen. Misschien heeft ook u uw voormoeders al ingegeven in de MamaMito-databank en wie weet bent u zo al wel gelinkt aan een verre, nog onbekende verwant. Om zo veel mogelijk verwantschappen via voormoeders te vinden, hoopt MamaMito nog veel meer moederlijnen te verzamelen. Zowel ervaren als onervaren genealogen kunnen daarbij helpen. Het is voor beginnende stamboomonderzoekers zelfs een mooi eerste project.

MamaMito: nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’

Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’

Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van ‘MamaMito’, een nieuw ‘citizen science’-project. Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun ‘voormoeders’. Deze informatie is van belang voor verder biologisch en genetisch onderzoek. Familiekunde Vlaanderen zet zich achter dit initiatief samen met Histories vzw, KU Leuven, VUB en meemoo (Vlaams Instituut voor het Archief).

Infosessie MamaMito: Op zoek naar onze voormoeders

Infosessie MamaMito: Op zoek naar onze voormoeders

Stamboomonderzoek vertrekt vaak vanuit een mannelijke stamvader, maar uiteraard werd onze familiegeschiedenis ook mee gevormd door vrouwelijke voorouders. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je in deze interactieve lezing de beginselen van het stamboomonderzoek en een moederlijke stamreeks uit te werken. Op die manier ben je ook helemaal klaargestoomd om deel te nemen aan het nieuwe citizen science project ‘MamaMito’ van Histories vzw, KU Leuven, VUB en Familiekunde Vlaanderen (start: maart 2020).

Gezocht: nazaten van Jan van Eyck

Gezocht: nazaten van Jan van Eyck

Sinds de voltooiing van het altaarstuk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck in 1432, zijn miljoenen bezoekers van over de hele wereld naar Gent gereisd om het  te bewonderen. Nochtans hebben we met zijn allen meer dan 400 jaar niet naar de echte ‘van Eyck’ gekeken, maar naar de vele lagen overschilderingen bovenop het échte werk. In 2020 komt het gerestaureerde altaarstuk eindelijk terug thuis in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Redenen genoeg om een uitgebreid ‘van Eyck’-jaar te organiseren.

Kinderuniversiteit: Waarom lijken mijn oren op die van mijn opa?

KU Leuven Kinderuniversiteit: Waarom lijken mijn oren op die van mijn opa?

Ben jij tussen 8 en 13 jaar? Vul dan je rugzak met de gekste hersenkronkels en kom naar de Kinderuniversiteit!

De Kinderuniversiteit is iets heel anders dan de lagere of middelbare school. Je krijgt les in een echt auditorium samen met heel wat andere kinderen. Een auditorium of een aula is een klas aan de universiteit.
​​​​​​​Er kunnen wel 200, 500 of soms zelfs 1000 studenten in! Echte professoren leren je iets bij en geven misschien wel een antwoord op al jouw vragen! Daarna kun je zelf de handen uit de mouwen steken tijdens één van de vele workshops!

Pagina's

Abonneren op Voorpagina-feed