Verzameling rouwbrieven van Louis De Koninck

In 2007 heeft de toenmalige afdeling Leuven van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, vzw, in Okselaar de volledige genealogische verzameling van wijlen Louis De Koninck kunnen ophalen op verzoek van de familie.
Enkele jaren lang werd dit veilig bewaard, tot de auteurs van dit werk, bovenop hun al drukke werkzaamheden voor de vereniging, tijd konden maken om aan de verwerking te beginnen. Eerst hebben Nicole Vanden Borre en Daniël Notredame alle bidprentjes en rouwbrieven gedigitaliseerd, volgens de methode die VVF-Leuven al sedert vorige eeuw gebruikt om verzamelingen rouwbrieven op CD te kunnen zetten voor de belangstellende genealogen. Dit behelst een digitalisering, een correctie van het contrast, en het omzetten in een sterk gecomprimeerde vorm “TIFF, CCITT Fax 4” genaamd.
Daarna werd de zo bekomen collectie van bijna 4.600 afbeeldingen met het genealogisch programma PRO-GEN ingevoerd, met behulp van een invoerscherm dat speciaal is ontworpen is om tot drie partners van de overledene mee op te nemen. Daarenboven worden beroep, namen van de partners, de ouders, plaats en datum van geboorte, plaats en datum van overlijden, alsook de namen van de vier families die op de meeste rouwbrieven worden vermeld, gesorteerd op de velden: “Achternaam + Voornaam + Geboorte datum”. Daarachter komt een alfabetische index op de familienamen, ook deze van de partners. Het geheel telt 381 bladzijden. Op de cd staan ook alle afbeeldingen, samen 250 Mbyte, zodat de gebruiker deze opnieuw kan afdrukken, en dit met een zeer hoge kwaliteit (300 dpi).
De drie medewerkers hopen dat de gebruikers hier heel veel nut zullen kunnen uit halen voor het opmaken van hun familiegeschiedenis. Heel belangrijk daarbij is de streek waaruit de meeste rouwbrieven komen, met name de streek van Scherpenheuvel - Zichem en de ruime omgeving, een streek die door de oorlogen heel wat archieven heeft zien verloren gaan.

Auteur(s): 
Nicole Van den Borre
Daniël Notredame
Paul De Clerck
Jaar van uitgave: 
2014
Prijs: 
15,00 euro
Ledenprijs: 
15,00 euro
Afdeling: 
Gegevensdrager: 
CD-ROM
Aantal pagina's: 
323