Naar den Oorlog / Herinneringen 1914-1915 van een Londerzeelse karabinier te velde, gewond en krijgsgevangen

Alois Pas (Londerzeel 1893-Deurne 1965) was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog milicien van de lichting 1913 bij de karabiniers in Brussel. Op 3 augustus 1914 begint hij met zijn regiment aan een schijnbaar doelloze tocht doorheen de provincies Brabant en Antwerpen, een tocht die voor hem bruusk eindigt bij de slag van Schiplaken (26 augustus 1914). Bij deze eerste confrontatie met de vijand wordt hij zwaar verwond en gevangen genomen.
In zijn Herinneringen vertelt Alois Pas het boeiend verhaal van zijn belevenissen tijdens de tocht en de slag en over zijn verblijf in de diverse ziekenhuizen in Haacht en Brussel en in het lazaret van het kamp van Soltau (Hannover). Zijn verhaal loopt tot bij het blijde weerzien met zijn familie en verloofde in Londerzeel in augustus 1915.
De Herinneringen worden aangevuld met informatie over de levensloop van de auteur. Ook de gebeurtenissen in de wereld en specifiek in Londerzeel tijdens de eerste oorlogsmaanden, het veldhospitaal van Haacht en het kamp van Soltau worden extra belicht.
De talrijke kaartjes en illustraties maken van de lectuur van zijn verhaal een boeiende en leerrijke ervaring.
Technische fiche: satijnmat kunstdrukpapier 150 g, formaat 290 x 240 mm. Ingebonden in linnen band met blinddruk, kapitaaltjes en met een stofwikkel in kleurendruk.

Auteur(s): 
Aloïs Pas
Wim Pas
Jaar van uitgave: 
2016
Prijs: 
30,00 euro
Ledenprijs: 
25,00 euro
Afdeling: 
Locatie in publicatie: 
Londerzeel
Brussel
Tervuren
Overijse
Waver
Hombeek
Mechelen
Borsbeek
Schiplaken
Haacht
Soltau (D)
Periode in publicatie: 
1914-1915
Gegevensdrager: 
Boek
Aantal pagina's: 
208