Kwartierstaat Jean Prudent De Gryse (1902-1989) en Antoinette Emile Pelagie De Lodder (1908-1996)

De kwartierstaat start bij De Gryse Arsène (1902-1989) en zijn echtgenote Antoinette De Lodder (1908-1996). Ook hun zussen en broers zijn kwartierdragers van Parenteel I of een groep van bloedverwanten als afstammelingen van één bepaald ouder of van een bepaald paar ouders. Om alles overzichtelijk te houden worden in dit werk twee schema’s opgebouwd: één van de familie De Gryse en één van de familie De Lodder. De voorouders van Arsène De Gryse en Antoinette De Lodder worden beschreven in parenteel II – III – IV en V. We gaan dus terug tot en met de betovergrootouders, geboren anno 1740-1760, waarvan we ook de ouders kennen en vermelden. 

Het is Léopold De Gryse uit Sint-Eloois-Winkel die als vlashandelaar zich in 1899 in Tielt in de Hoogstraat komt vestigen en er start met een groothandel in textiel. Zijn voorouders zowel van vaders als moederszijde zijn afkomstig van Sint-Eloois-Winkel, Gullegem en Wevelgem en behoren tot de familie: Vanneste, Maes, Gheijsen, Van de Moortel, Moens en Planckaert (Verplancke)

In 1895 wenst Oostrozebekenaar Henri Maes, een weef- en breifabrikant van linnen, wol en katoen en groothandelaar in koloniale waren of voedingswaren zijn bedrijf uit te breiden, maar vindt in Oostrozebeke geen geschikt terrein en bouwt dicht bij het Tieltse station, in de Stationstraat, een weverij en huis. Hij komt er samen met zijn vrouw Prudence Sap en zijn gezin wonen. De voorouders van Henri Maes en zijn vrouw behoren tot de familie Vanherpe, Huyghe, Vermeulen, Vanoverschelde, Anseeuw en Seynaeve en zijn afkomstig van Wielsbeke, Heestert, Harelbeke, Bavikhove, Moen, Zwevezele en Torhout en hebben als voorouders 

De familie De Gryse en Maes hebben elkaar heel vlug gevonden, want Léopold De Gryse huwt met Emilie Maes dochter van fabrikant Henri Maes.

De ouders en grootouders van Antoinette De Lodder zijn rasechte Tieltenaren. Ze oefenen het beroep uit van fabrikant in stoffen, winkelier in gleiswerk, goudsmid, horlogemaker, ja zelfs muzikant en organist in de decanale Sint-Pieterskerk. Haar overgrootvader is geboren in Hulste en is aldaar winkelier en koster. De stamvader De Lodder is geboren in Sint-Eloois-Vijve. De aangetrouwde familieleden Vandekerkhove, Verschoore, Néerman, Lammertyn, Janssens en Vandermeersch vinden we vooral terug in Tielt maar ook in Gent en Roeselare. 

De grootvader aan moederszijde van Antoinette De Lodder is Evarist Neirinck. Hij neemt, na het overlijdens van zijn vader, de familiezaak en winkel in ellegoederen in de Nieuwstraat in Tielt over. Zijn vrouw, ouders en grootouders behoren tot de families: Bossuyt, Van Oyen, Demeuninck, Van Tomme, Vande Voorde, Perneel en Ketele en zijn afkomstig van Ruiselede, Vinkt, Poeke, Wingene, Lichtervelde, Oudenburg, Beerst en Gistel. Onder hen vinden we kooplui, winkeliers, handelaars en herbergiers.

Auteur(s): 
Luc Neyt
Jaar van uitgave: 
2018
Prijs: 
12,00 euro
Ledenprijs: 
12,00 euro
Afdeling: 
Locatie in publicatie: 
Tielt
Periode in publicatie: 
1750-heden
Gegevensdrager: 
Boek
Aantal pagina's: 
136