Jules Blondeel; op zoek naar goud in Canada en de Verenigde Staten

In 2000 publiceerde Paul Callens een kort artikel in Onze Voorouders met informatie die bevestigt dat Jules Blondeel naar goud zocht in Yukon, Canada.

In 2019 komt Paul op het spoor van het graf van Jules Blondeel. Uiteindelijk komt hij in contact met een zekere Janet Richardson, die onderzoek doet naar de personen die begraven liggen op dezelfde begraafplaats als Jules. Bij de begraafplaats staat een gedenkplaat voor goudzoekers die in de omgeving overleden. Jules is een van de personen op deze gedenkplaat.

De vader van Janet Richardson en andere familieleden krijgen uit het erfdeel van Jules Blondeel een bepaalde som geld. We vinden twee bronnen die bevestigen dat de moeder, de broers en zussen van Jules geld krijgen uit de erfenis. Het dossier is deels opgemaakt in Alaska, waar Jules stierf, en deels in Manitoba waar hij een tijdje woonde. Jules stierf ten gevolge van een arbeidsongeval.
Plaatsen als Dawson, Yukon en Fairbanks, Alaska groeiden tijdens de goudvondsten explosief, maar eens men geen goud meer kon vinden, trokken de meeste goudzoekers terug weg en bleef maar een kleine groep over. Soms was er meer geld te verdienen met verkoop van levensmiddelen en plezier dan met het vinden van goud…

Naast de informatie die Paul in deze publicatie over Jules samenbrengt, heeft hij ook aandacht voor de locaties waar Jules voorbijkwam en voor inwijkelingen die eveneens uit onze streek komen en die naar de goudvelden trokken.

Enkele namen van mensen en plaatsen die voor komen in dit werk: Demarcke (Geluwe), Van Haverbeke (Passendale), Verscheure (Quesnoy-sur-Deule), Boone (Zwevezele), Bossuyt (Moorslede, Passendale, Rumbeke), Buydens (Everbeek), De Buck (Merendree), De Craene (Heule), Defoort (Moorslede), Nuyten (Moorslede), Taillieu (Wingene), Vandecaveye (Wervik), Vanwalleghem (Wingene), Anseeuw (Ruiselede), Verhaeghe (Moorslede), Wynant (Mere), Demeurisse (Marke met voorouders in Egem, Ardooie & Wakken), Van Raes (Kortemark), Leenknecht (Lendelede), Van Hooland (Nederbrakel), De Wilde (Zarren), Gistelinck (Moorsele), Lamote (Staden), Minne (Schuiferskapelle), Robinson (= Robbesijn, Heule), Verhaeghe (Heule)….

Auteur(s): 
Paul Callens
Jaar van uitgave: 
2021
Afdeling: 
Locatie in publicatie: 
Canada
Periode in publicatie: 
20ste eeuw
Gegevensdrager: 
Boek
Aantal pagina's: 
460