Het geslacht Vanschoebeke

In de 2de helft van de 17de eeuw kreeg de heerlijkheid van ‘Enaeme’ in Oostrozebeke een baljuw met de naam Vanschoebeke: Joannes Vanschoebeke Hij was getrouwd met Joanna Demely en kan gezien worden als de stamvader van een geslacht dat na meer dan drie eeuwen nog aanwezig is in onze kontreien. De Vanschoebekes waaierden uit van Oostrozebeke naar enkele buurgemeenten in de Mandel- en Leiestreek.

Verschillende takken
De volgende generaties vormden verschillende takken: tak Ooigem, tak Sint-Baafs-Vijve, tak Oeselgem, tak Meulebeke en tak Ingelmunster-Wakken. Juul Desmet klom in de stamboom van het geslacht en catalogeerde de nakomelingen tot in de 11de generatie. Zo komen de families Lammertyn, Tack, Landuyt, D’hont, Vandekerckhove, Santens, Lecluyse, Van Canneyt, De Brabandere enz. in beeld.

Kroniek van de Wakkense tak: molenaars en landbouwers
In een tweede deel gaat de auteur dieper in op de Wakkense tak. Hier was Joannes Amandus de zogezegde aartsvader. De Wakkense Vanschoebekes waren landbouwers en molenaars en speelden ook een belangrijke rol in de Wakkense dorpspolitiek als burgemeester, schepen of gemeenteraadslid.

Auteur(s): 
Juul Desmet
Jaar van uitgave: 
2017
Prijs: 
13,00 euro
Ledenprijs: 
13,00 euro
Afdeling: 
Locatie in publicatie: 
Oostrozebeke
Ooigem
Wakken
Periode in publicatie: 
1650-heden
Gegevensdrager: 
Boek
Aantal pagina's: 
170