De naam "Cappelle" (& varianten) in Rumbeke: 1622 - 1900

Met het doel de naam ‘Cappelle’ en varianten op te zoeken in heel het arrondissement Roeselare en aangrenzende gemeenten, opzet dat in 1977 is gestart, is de auteur Etienne Cappelle in Rumbeke beland. In de meer dan 500 bladzijden van het boek heeft hij alle naamgenoten genoteerd die ofwel geboren, gehuwd, gewoond en/of overleden zijn in Rumbeke tijdens de periode van 1600 tot zeker na 1900.

De voornaamste bronnen zijn geweest de parochieregisters en de burgerstand. Waar mogelijk heeft de auteur andere bronnen aangeboord zoals Vlaamse Stam, heemkundige tijdschriften van West-Vlaamse verenigingen, andere genealogische naslagwerken, meer speciaal de uitgaven van Familiekunde Vlaanderen Regio Mandel-Leie, Brugge en Tielt. Enkele interviews van naamgenoten gaven bovendien een bijzonder persoonlijk cachet aan de verhalen die door overlevering tot bij ons bekend zijn geraakt.

De meeste Cappelles (en varianten) van Rumbeke waren arm, met beroepen voor man en vrouw als wever, spinner, dagloner, fabrieksarbeider, landman, klompenmaker, steenovenarbeider, boeren- of bakkersknecht maar ook aardewerker, vlasbewerker, zwingelaar. De welgestelde Rumbekenaren waren boeren of landbouwers op grotere hofsteden, wagenmakers of vlassers, maar dan vooral na 1800. Om te ontsnappen aan de armoede besloot een aantal onder hen, begin van de jaren 1900, te emigreren naar Amerika, en dan vooral naar Canada.

De auteur volgde in het bijzonder het avontuur in 1910 van Camiel Cappelle (1878-1948) die een betere toekomst zocht in Saskatchewan. Hij was er succesvol maar de voorspoedige dood van zijn echtgenote Ida Vangheluwe in 1921, zette hem ertoe aan in 1927 naar België terug te keren, samen met drie van zijn vijf kinderen.

Auteur(s): 
Etienne Cappelle
Jaar van uitgave: 
2018
Prijs: 
30,00 euro
Ledenprijs: 
30,00 euro
Afdeling: 
Locatie in publicatie: 
Rumbeke
Periode in publicatie: 
1622-1900
Gegevensdrager: 
Boek
Aantal pagina's: 
508