Contact | Word lid | Vlaamse Stam | Bezoeken | Pers
Het Gedcom mysterie
Tijdens mijn cursussen Aldfaer, tijdens genealogische of stamboomdagen en op Facebook kreeg ik regelmatig de opmerking: “ Het programma is duidelijk, maar dat Gedcom gedoe, dat is een echt mysterie voor mij. Daar snap ik niets van.” Mijn antwoord “Daar moet je je geen zorgen over maken” beviel de meesten niet. Vandaar dit boek.
Gedcom is een standaard voor software ontwikkeling. Daarom is deze norm redelijk mens-onvriendelijk. Voor software is het niet belangrijk dat de lay-out van het bestand de leesbaarheid bevordert. Integendeel, dit neemt geheugenplaats in.
Dat je je weinig van het Gedcom gedoe moet aantrekken ligt dus in het feit dat het omzetten van het ene programma naar het andere eigenlijk automatisch moet gebeuren. Het ene programma schrijft de Gedcom, het andere leest het zonder problemen in. Dit is slechts beperkt waar. Door de vele dialecten die er ontstaan zijn bij Gedcom 551-5 kan een programma sommige gegevens van een ander niet lezen en zet het deze in de notities. De gebruiker moet ze dan maar manueel in het juiste veld zetten.
Het eerste deel van dit boek, hoofdstukken 4 en 5, bieden een basis om Gedcom te verstaan en is dus grotendeels theoretisch. Het vertelt hoe Gedcom is ontstaan. Belangrijke stukken van de norm worden verklaard en de structuur van een Gedcom bestand uiteengezet.
In het tweede deel, hoofdstuk 6 en volgende, gaan we in de praktijk. Hoe schrijven we een Gedcom bestand? Hoe lezen we een Gedcom bestand. Wat zijn de afwijkingen ten opzichte van de standaard en hoe kunnen we die toch in het juiste veld van onze genealogische data bestand plaatsen. Een handig hulpmiddel hiervoor is de vergelijkende tabel van de programma-eigen Gedcom tags.
Philippe Van den Eynde