Contact | Word lid | Vlaamse Stam | Bezoeken | Pers
Gottem tijdens de meidagen van 1940
Auteur Arnold Vandenbroucke duikt met dit werk opnieuw de geschiedenis in van zijn dorp Gottem.
Nergens in ons land heeft het Duitse leger meer manschappen verloren dan bij hun strijd om ter hoogte van Gottem de Leie voorbij te geraken. De goed ingegraven Ardense Jagers zaaiden met hun Maximmachinegeweren en antitankgeschut dood en verderf bij de oprukkende infanteristen in open veld. Maar ook bij de Ardense Jagers vielen bijna honderd slachtoffers. De burgers die waren achtergebleven, zaten in de tang, maar in tegenstelling tot in Vinkt waren er in Gottem nadien geen wraakacties van Duitse troepen.
Tussen 24 en 26 mei kwamen in Gottem eveneens een aantal burgers om. Vaak ging het om vluchtelingen. De grootste ramp gebeurde ten huize Bultinck toen daar een gasfles werd geraakt door een obus en ontplofte. Zowat twintig mensen waren zwaar verbrand en een aantal onder hen, vooral van de families Bultinck en Hoerée (uit Oudenaarde) zouden nadien overlijden. Gottem is het dorp waar, in de fusie van Deinze, de meeste Belgische soldaten zijn gesneuveld. Over dit bijna vergeten gevecht werd weinig onderzoek gevoerd en wordt tijdens herdenkingen doorgaans weinig gesproken.
“Gottem tijdens de meidagen van 1940” is het verdienstelijke werk van Arnold Vandenbroucke, uitgegeven door Familiekunde Deinze. Dit boek omvat talrijke foto’s van gesneuvelde soldaten alsook van vernietigde gebouwen in het 80 bladzijden tellende boek. Met dit naslagwerk wordt – alsnog na 80 jaar – een aangezicht gegeven bij de drie dagen traumatische ervaringen door middel van foto’s en documenten.