Wint geneticus Maarten Larmuseau de Eos Pipet 2015?

Image: 
Wint geneticus Maarten Larmuseau de Eos Pipet 2015?

Geneticus en stamboomonderzoeker Maarten Larmuseau (KU Leuven) is een van de vijf genomineerden voor de Eos Pipet.

Met die prijs bekroont Eos de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het afgelopen jaar. Stamboomonderzoeker Maarten Larmuseau (KU Leuven) is een van de vijf laureaten.
 
Maarten Larmuseau legde – in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen – aan de hand van DNA-studie eeuwenoude migratiepatronen in Vlaanderen bloot. Met zijn werk levert hij een belangrijke bijdrage aan het stamboomonderzoek. Hij toonde aan dat er in de 14e en 15e eeuw heel wat migraties plaatsvonden, en Vlaanderen dus veel minder homogeen was dan gedacht. Larmuseau deed die ontdekking aan de hand van het DNA van Vlamingen in de 21e eeuw. Door op zoek te gaan naar mutaties in het Y-chromosoom kwam hij te weten op welk moment in de geschiedenis twee mensen een gemeenschappelijke voorouder hadden.
 
Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters reikt op zondag 22 november de Eos Pipet uit aan de winnaar. Daarnaast kan iedereen online stemmen voor de publieksprijs, via www.eoswetenschap.eu/pipet201. De uitreiking gebeurt tijdens een publieksevent in Het Pand (Gent), op de Dag van de Wetenschap. De vijf laureaten stellen er hun onderzoek een voor een voor.
 
Familiekunde Vlaanderen nodigt iedereen uit om een stem uit te brengen op Maarten Larmuseau zodat hij de publieksprijs wint, als erkenning voor zijn waardevol onderzoek en als steun voor de genetisch-genealogische DNA-projecten in Vlaanderen.

Stemmen kan via deze link: www.eoswetenschap.eu/content/wie-de-meest-beloftevolle-wetenschapper#Maak%20uw%20keuze

Meer leren over de DNA-projecten van Familiekunde Vlaanderen? www.familiekunde-vlaanderen.be/projecten/genealogie-en-DNA-onderzoek