Websites met gedigitaliseerde historische kranten

Image: 
Websites met gedigitaliseerde historische kranten

De laatste jaren is het aanbod aan gedigitaliseerd historische krantenmateriaal exponentieel toegenomen. Dat is geweldig nieuws voor genealogen en familiekundigen, omdat historische kranten onverwachte informatie kunnen bevatten over je voorouders of verwanten.

Waren je voorouders winnaars van sportwedstrijden ? Slachtoffers (of daders) van misdrijven ? Of plaatsten ze advertenties in kranten, zodat je hun toenmalige beroep kan nagaan ? Je kan dit allemaal op het spoor komen in de gedrukte periodieke pers van weleer.

Voor Vlaanderen en voor een groot aantal andere landen kan je nagaan welk historisch persmateriaal er reeds digitaal beschikbaar is via dit zeer mooie overzicht in de Abraham-catalogus van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: http://www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be/kranten/online.

Helaas worden de Belgische historische kranten die gedigitaliseerd werden door de Koninklijke Bibliotheek van België nog niet online vrijgegeven.

De clandestiene en gecensureerde Belgische pers tijdens de Eerste Wereldoorlog (evenals de clandestiene pers tijdens de Tweede Wereldoorlog) is wel reeds online beschikbaar, via http://warpress.cegesoma.be/nl.

Regionaal namen een aantal stadsarchieven en erfgoedcellen het initiatief om het historische regionale krantenaanbod te digitaliseren en online beschikbaar te maken.
Enkele voorbeelden zijn:

In Nederland is er de website Delpher (http://kranten.delpher.nl) met een zeer ruim aanbod aan historische kranten tussen de 17de en 20ste eeuw die op familienaam doorzoekbaar zijn.

Voor Frankrijk is er Gallica (http://gallica.bnf.fr), met specifiek het aanbod onder Periodicals/Presse et revues. De Berlijnse Staatsbibliotheek lijstte de Duitse historische kranten op via Zefys: http://zefys.staatsbibliothek-berlin.de.

Ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan beweegt er heel wat op dit gebied. Via http://guides.library.upenn.edu/historicalnewspapersonline kan je in één oogopslag zien welke gedigitaliseerde historische kranten er per staat beschikbaar zijn. Personen met voorouders in de VS kunnen dus snel en gericht dit historisch krantenmateriaal doorzoeken. Om Canadese historische kranten op het spoor te komen, volstaat het te surfen naar deze handige overzichtswebsite: http://libguides.bgsu.edu/CanadianNewspapers.

Mochten deze websites geen resultaat opleveren bij het zoeken naar een bepaalde historische krant, dan loont het soms de moeite om te proberen via Google News Archive (http://news.google.com/newspapers) of via Google Books, bijvoorbeeld voor bepaalde jaargangen van de Gazette van Gendt.

De meeste van deze gedigitaliseerde kranten(artikels) kunnen ook op familienaam doorzocht worden. Wie weet vindt u er aanvullende informatie in terug over voorouders of verwanten, die uw familiegeschiedenis kan verrijken ?