Vrijwilligers gezocht voor digitaliseringsproject: vluchtelingen uit België in Tilburg (1914-1918)

Image: 
Vrijwilligers gezocht voor digitaliseringsproject: vluchtelingen uit België in Tilburg (1914-1918)

Familiekunde Vlaanderen ontving een oproep vanwege de Erfgoedcel Noorderkempen.

Deze erfgoedcel is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van elf gemeenten uit de Noorderkempen (Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar) en werkt voor het project ‘Vluchtelingen uit België in Tilburg (1914-1918)’ samen met het Stadsarchief van Turnhout en het Regionaal Archief Tilburg.

Waarover gaat het?

Het Regionaal Archief Tilburg Regionaal Archief Tilburg bewaart de historische informatie van de Stad Tilburg en van de gemeenten rondom de stad Tilburg met hun kerkdorpen. In het stadsarchief van Tilburg worden de dossiers van de Belgische oorlogsvluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog bewaard. Schattingen geven aan dat ongeveer 15.000 Belgen in Tilburg stranden in de laatste maanden van 1914.

Ze kwamen te voet, met paard en wagen, een enkeling kwam in een automobiel, maar het overgrote deel bereikte Tilburg per trein. Voor al deze vluchtelingen werd onderdak en voedsel geregeld. Om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, was registratie nodig.

Al deze registratiekaarten (ca. 8.000 stuks) met daarop de naam, geboorteplaats en -datum, beroep, datum van aankomst in Tilburg,… zijn nu gedigitaliseerd. Het is de bedoeling dat alle gegevens in een databank komen. Pas dan zullen we echt weten wie in Tilburg als vluchteling verbleef van 1914 tot 1918.

Wat houdt de taak in ?

  • De bedoeling is dat een groep vrijwilligers tegen mei 2014 al deze fiches overtypt.
  • Het Regionaal Archief Tilburg voorziet een online toepassing waarin foto’s van de gedigitaliseerde fiches haarscherp worden weergegeven.
  • Naast de foto staan de basisvelden klaar om de gegevens over te typen.

Dit is de eerste stap in een veel groter project. Zo komt er in de loop van het jaar nog een tentoonstelling, een boek en een fietstocht van Tilburg naar Turnhout.

Wil je meehelpen ? Dat kan !

Als vrijwilliger:

  • ben je gemotiveerd om mee te werken aan een uniek erfgoedproject
  • beschik je over een eigen PC met internet aansluiting
  • kan je vlot overweg met PC en internet

Hoe gaat het in zijn werk ?

  • De Erfgoedcel Noorderkempen zorgt voor een opleiding van één dag om je te leren werken met de online toepassing. Daar maken we ook de afspraken voor het verder verloop: wie zal welke dossiers aanpakken?
  • Daarnaast voorzien ze ook de mogelijkheid voor verdere begeleiding in het werken met de toepassing.
  • De onkosten voor de verplaatsingen van en naar Turnhout kunnen worden terugbetaald.
  • Tenslotte is het de bedoeling om met de hele groep vrijwilligers eens af te spreken in Turnhout voor overleg en om ervaringen met elkaar te delen.  Ze sluiten het project af met een feestelijk moment.

Hebt je interesse?

Stuur dan een gemotiveerd briefje via e-mail naar info@erfgoedcelnoorderkempen.be.

De erfgoedcel zal je vervolgens contacteren voor verdere praktische afspraken. Noteer alvast 11 maart 2014 in uw agenda. Dan vindt de opleiding plaats door de medewerkers en vrijwilligers van het Regionaal Archief Tilburg.

Graag reageren voor 5  maart 2014 !

Voor meer informatie, zie: http://erfgoedcelnoorderkempen.be/news.php?newsno=574&catid=&catid=9&lang=NL
Betrokken organisaties:
Erfgoedcel Noorderkempen: www.erfgoedcelnoorderkempen.be
Regionaal Archief Tilburg: www.regionaalarchieftilburg.nl
Stadsarchief Turnhout/TRAM41: www.stadsarchiefturnhout.be