Vlaamse Stam 2 (2018) in de brievenbus

Image: 
Vlaamse Stam 2 (2018) in de brievenbus

Vers van de pers belandde het congresthemanummer - Vlaamse Stam 2 (2018) - in de brievenbussen. In dit nummer gaan we op zoek naar het spreekwoordelijke zwart schaap in de familiegeschiedenis en lezen we de bijdragen van congressprekers die een voordracht hielden tijdens het congres van Familiekunde Vlaanderen te Leuven (17 maart 2018).

Je mag je dus verwachten aan boeiende verhalen van mensen die in het verleden op bepaalde vlakken vrijwillig of noodgedwongen buiten de gangbare maatschappelijk paden traden. We maken onder meer kennis met het tragisch einde van Josephus Meseure (+1767) en met het levensverhaal van Anna Timmerman (+1859), een doofblinde dame.

Wie meer wil weten over vroegmoderne procesdossiers als bron voor familiegeschiedenis, met als voorbeeld de Raad van Brabant (15de-18de eeuw), is in dit nummer aan het juiste adres. De schat aan informatie die vreemdelingendossiers bevatten, wordt eveneens mooi geïllustreerd.

Een minder bekend archieffonds passeert de revue: de vroegmoderne remissiebrieven, bedoeld om terug in de gratie te komen na een misdaad. Ook deze bevatten kostbare informatie die nuttig is bij het onderzoek naar familiegeschiedenis.

Tenslotte werpen we een blik op het archief van de vroegmoderne officialiteit(en) in het aartsbisdom Mechelen en vernemen we hoe potloodaantekeningen in de marge kunnen leiden tot de oplossing van een lang onderzocht familievraagstuk.

Onze vaste waarden – de DNA-column, de fotorubriek ‘Beelden uit het verleden’ en het interview – zijn uiteraard ook weer van de partij. Deze keer hebben we bijzondere aandacht voor Afrikaans DNA, een bijzonder fotoalbum en een blik op genealogie in de joodse gemeenschap.

De rubriek familiearchieven belicht de familiearchieven die berusten in het Rijksarchief Gent en in de rubriek Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem maken we kennis met geboortekaarten uit het Fonds De Brouwer en enkele andere pareltjes uit de collectie. We zetten eveneens de topstoppen uit het West-Vlaams documentatiecentrum voor familiegeschiedenis te Oostende in de kijker. Kortom: voor elk wat wils!

Abonneren op Vlaamse Stam kan via https://familiekunde-vlaanderen.be/word-lid