Vlaamse Stam 1 (2017) in de brievenbus

Image: 

Het eerste tijdschriftnummer van Vlaamse Stam in 2017 bevat opnieuw enkele verrassende en natuurlijk ook veel interessante bijdragen.

Zo focust de DNA-column van Maarten Larmuseau deze keer op het genetische geheugen van de Nederlandse Hongerwinter (1944-1945). Peter Eyckerman neemt in zijn fotorubriek de communiefoto onder de loep.

Het interview met prof. dr. Filip Raes toont een aparte kijk op het onderzoek naar familiegeschiedenis omdat hij zijn hobby deels ook beschouwt vanuit zijn professionele waarneming als klinisch psycholoog.

Jack Vanummissen, een medewerker van het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem, onthult het verhaal van de Franse Nobelprijswinnaar Modiano die Vlaamse (Antwerpse) roots heeft.

 
(Foto: privécollectie P. Eyckerman)

Werner Peene belicht het bijzonder rijke familiearchief van de familie de Bethune dat nuttige informatie kan bevatten voor het onderzoek naar familiegeschiedenis, vooral in West-Vlaanderen.

Het verhaal omtrent de Brugse genealoog  Marius Voet (1613-1685) door Pieter Donche wordt vervolgd te Antwerpen en in de Noordelijke Nederlanden.

Een vleugje exotisme lezen we in het verhaal van Cyriel Boeynaems over Hubert Boeynaems uit Antwerpen die Bishop Libert werd in Hawaï.

Jan Verhelst zorgt dan weer voor een opvallende genealogische vondst, waarbij een bruidegom per vergissing ‘trouwt’ met zijn schoonmoeder.

Tenslotte vertelt Maurice Mortelmans over zijn familie- en naamgenoten Mortelmans en deelt Guido De Baere met de tijdschriftlezers  zijn verhaal naar zijn familiekundige zoektocht.

Vaste waarden in dit tijdschriftnummer zijn uiteraard de rubrieken nieuwsberichten, Genealogie Digitaal en de aankondiging van enkele nieuwe publicaties.

Het tijdschrift voor familiegeschiedenis is ideaal om op de hoogte te blijven van wat genealogisch reilt en zeilt.

Wil u meer weten over Vlaamse Stam of denkt u eraan zich te abonneren op ons tijdschrift? Zie: http://familiekunde-vlaanderen.be/tijdschrift