Vlaamse Stam 1 (2016): Genealogie zonder grenzen

Image: 

Het eerste nummer van Vlaamse Stam (2016) staat in het teken van ‘Genealogie zonder grenzen’. Dit was eveneens het thema van het congres 2016 en de tweede Dag van de Familiegeschiedenis (Waver, 20 en 21 februari 2016).

Wie er in Waver jammer genoeg niet kon bij zijn, kan de meeste voordrachten rustig nalezen in dit tijdschriftnummer. Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan genealogisch onderzoek in Polen, Groot-Brittannië en de rest van Europa.

Dat het voorbije genealogische topevenement een Waals-Vlaamse organisatie was, wordt weerspiegeld in de bijdrage ‘Waarom dragen zoveel Franstaligen Vlaamse familienamen?’.

De Belgische oorlogsvluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk en de opgeëisten naar Frankrijk en Duitsland tijdens diezelfde oorlog kwamen eveneens aan bod.

We duiken in dit tijdschriftnummer ook in de geschiedenis van de Nederlanden om de oorzaken op het spoor te komen van de turbulenties die onze gewesten teisterden tussen de 16de en de 17de eeuw en we maken kennis met de brouwers- en herbergiersfamilie Leroy uit de regio Zuidschote, Bikschote en Boezinge.

Familiekunde Vlaanderen lanceerde begin dit jaar ook een gloednieuwe bibliotheekcatalogus en geeft in dit tijdschriftnummer een handleiding over hoe u deze catalogus het best kan raadplegen. De catalogus is online te consulteren via http://bib.familiekunde-vlaanderen.be.

De vaste rubrieken ‘Verborgen in het DNA’ en ‘Beelden uit het verleden’ zijn opnieuw van de partij. In de DNA-column wordt dieper ingegaan op het fenomeen van de koekoekskinderen in het buitenland, terwijl onze vaste fotorubriek de alleroudste cartes-de-visite in de kijker plaatst.

Dat genealogie letterlijk ‘zonder grenzen’ is, blijkt tenslotte uit het verhaal van Maurice van Zantvoorde, een Vlaming uit Gent die eind 19de eeuw naar Guatemala vertrok om er zijn geluk te beproeven. Zijn nakomeling schreef een artikel over Maurice’s wedervaren aan de andere kant van de oceaan.

 

De watermolen van Bohéries.