Contact | Word lid | Vlaamse Stam | Bezoeken | Pers
Tweede tijdschriftnummer van Vlaamse Stam in de brievenbus
In het tweede tijdschriftnummer van Vlaamse Stam 2015 komen naar goede gewoonte enkele boeiende artikels voor evenals onze vertrouwde rubrieken.
De resultaten van het Romeins DNA-project zijn bekend! Ze worden op deskundige maar toegankelijke wijze toegelicht door dr. Maarten Larmuseau in zijn column ‘Verborgen in het DNA’.
Peter Eyckerman bespreekt in zijn fotorubriek ‘Beelden uit het verleden’ een bijzonder fenomeen op 19de-eeuwse kabinetkaarten: de kransen en bloemomlijstingen.
Wat genetisch-genealogisch DNA-onderzoek kan betekenen voor een bepaalde familie, ontdekt u in het artikel over de familie Van Oevelen.
De herdenking van de Eerste Wereldoorlog is nog steeds aan de gang en ook in Vlaamse Stam hebben we hier aandacht voor. Luc Donners brengt u het verhaal van ‘private’ Richard Van Neste (1880-1917) en vertelt aan de hand van een rijkelijk geïllustreerd artikel hoe een Vlaamse onderwijzer sneuvelde in Canadese dienst.
Hoofdredacteur Wilfried Devoldere neemt u mee naar Pittem tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar priester Achiel Van Walleghem (1879-1955) in zijn oorlogsdagboeken zeer gedetailleerd het leven in Dikkebus en Reningelst tijdens WO I beschreef.
We nemen u mee naar Brugge tijdens de 16de en 17de eeuw, dankzij het tweede deel van het artikel van Pieter Donche over de Brugse historieonderzoeker Pieter [III] Lootyns (1586-1653) en zijn zoon, de genealoog Pieter [IV] Lootyns (1624-1701).
Tenslotte blikken we in 2015 ook terug op de Napoleontische periode in Vlaanderen, naar aanleiding van de herdenking van de tweehonderdste ‘verjaardag’ van de Slag bij Waterloo. Walter Vande Kerckhove bespreekt daarom de lotgevallen van de Waardamse lotelingen onder Napoleon.