Contact | Word lid | Vlaamse Stam | Bezoeken | Pers
Terugblik op het jubileumweekend van Familiekunde Vlaanderen
Familiekunde Vlaanderen vierde op zaterdag 14 en zondag 15 maart 2015 haar 50-jarig bestaan met een memorabel jubileumweekend in het FelixArchief te Antwerpen.
We kregen meer dan 1.200 belangstellenden over de vloer en kijken dus met een zeer positief gevoel terug op dit feestelijke weekend.
Tijdens het 50ste Congres van Familiekunde Vlaanderen (zaterdag 14 maart) was er aandacht voor de Belgische oorlogsvluchtelingen naar Nederland en Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. We nodigden dan ook enkele sprekers uit die gespecialiseerd zijn in dit onderzoeksthema (M. Kraaijestein, A. Kruft, E. de Roodt en C. Declercq).
In primeur werden ook twee nieuwe samenwerkingen aangekondigd. Enerzijds zal Familiekunde Vlaanderen samenwerken met de Nederlandse Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog om een databank uit te bouwen met genealogische gegevens van Belgische Oorlogsvluchtelingen naar Nederland tijdens WO I. Anderzijds werd de nieuwe projectwebsite http://www.belgianrefugees14-18.be/ gelanceerd door Amsab-ISG omtrent de Belgische vluchtelingen naar Engeland tijdens Wereldoorlog I. Familiekunde Vlaanderen is een partnerorganisatie in dit project en doet dus bij deze een warme oproep om verhalen en bronnen in te sturen omtrent deze Eerste Wereldoorlog-vluchtelingen naar Engeland zodat we de herinneringen aan hen kunnen bewaren op duurzame wijze.
Zondag 15 maart vond de eerste editie van de Dag van de familiegeschiedenis plaats. De bedoeling van deze dag was om het brede publiek te laten kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis in al haar aspecten.
Dat hier duidelijk interesse voor was, blijkt uit het grote aantal belangstellenden dat een kijkje kwam nemen op onze genealogie en erfgoedbeurs. Veel bezoekers kwamen ook luisteren naar het ruime aanbod aan lezingen en workshops op de zesde verdieping van het FelixArchief. Het was een unieke kans om – geheel gratis – academici, professionele genealogen, wetenschappelijke medewerkers van het Red Star Line Museum en gespecialiseerde vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen te horen vertellen over hun onderzoek dat gerelateerd is aan familiegeschiedenis (DNA-onderzoek, de geschiedenis van de familienaamgeving in Vlaanderen, het dateren van oude familiefoto’s,…).
De samenvattingen van deze presentaties worden binnenkort via de website van Familiekunde Vlaanderen ter beschikking gesteld voor wie enkele presentaties zou gemist hebben of voor wie deze graag nog eens opnieuw doorneemt.
De panelgesprekken met enkele bekende Vlamingen en vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen omtrent hun familiegeschiedenis – onder meer Vic en Bert Anciaux, Jean-Jacques Cassiman, Georges Küster en Ivan Van de Cloot – leverden heel wat boeiende verhalen en anekdotes op.
Tot slot geven we u graag nog een impressie van dit uiterst geslaagde evenement, via deze fotocollectie.
Wie graag meer leest omtrent de 50-jarige geschiedenis van Familiekunde Vlaanderen, kan terecht bij het artikel van Wilfried Devoldere in het jongste nummer van het tijdschrift FARO: http://issuu.com/faronet/docs/maartnummer_issuu.
Graag verwelkomen we u opnieuw zo talrijk volgend jaar tijdens ons 51ste Congres, in samenwerking met GéniWal, op 20 en 21 februari te Waver.