Terugblik op ‘Genealogie zonder grenzen’ (Waver, 20 en 21 februari 2016)

Image: 

Het genealogische topweekend ‘Genealogie zonder grenzen’ in het stadhuis van Waver op 20 en 21 februari 2016 was een groot succes. We mochten tijdens dit weekend ruim 1.500 geïnteresseerde bezoekers verwelkomen, waaronder ook Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement.

De unieke samenwerking tussen Familiekunde Vlaanderen en GéniWal leverde een groot aantal bezoekers op voor de genealogische beurs Généatica. Mensen met belangstelling voor genealogie konden terecht voor advies en informatie bij 120 standhouders aan niet minder dan 70 standen.

Naast de genealogische beurs was er eveneens een gevarieerd lezingenprogramma, met als thema ‘Genealogie zonder grenzen’. Wie voorouders heeft in Groot-Brittannië, Polen of de rest van Europa, was in Waver aan het juiste adres om bronnen en archieven op het spoor te komen. Nieuwe resultaten van de DNA-projecten van Familiekunde Vlaanderen werden er voorgesteld, evenals een gloednieuwe Franstalige publicatie omtrent de DNA-projecten van Familiekunde Vlaanderen.

            

 Ook de Eerste Wereldoorlog, die momenteel voorwerp is van een grootschalige herdenking, werd niet vergeten. Zo was er een voordracht omtrent de Belgische oorlogsvluchtelingen naar Frankrijk tijdens WO I en werd hulde gebracht aan de vele opgeëisten die naar Duitsland of Frankrijk gedeporteerd werden. De Nederlandse Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog stelde haar nieuwe publicatie met DVD ‘Hoop op toekomst’ voor, met hierin verhalen over Belgische oorlogsvluchtelingen naar Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens het ceremoniële deel van het congres ontving dr. Maarten Larmuseau het hoogste eremerk van Familiekunde Vlaanderen – het gouden stamboompje – uit handen van voorzitter Marc Van den Cloot. Hij kreeg deze erkenning omwille van zijn wetenschappelijk baanbrekend genetisch-genealogisch DNA-onderzoek in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen.

Traditiegetrouw wordt tijdens het congres ook een kwartierstaat overhandigd aan de burgemeester van de stad waar het congres dat jaar plaats heeft. Huidig Eerste Minister Charles Michel is titelvoerend burgemeester van Waver, maar omwille van dringende verplichtingen kon hij niet aanwezig zijn. Zijn broer en tevens bestendig afgevaardigde van de provincie Waals-Brabant, Mathieu Michel, was wel aanwezig, net als zijn vader en Europarlementslid Louis Michel. Aan Mathieu Michel werd eveneens zijn persoonlijke kwartierstaat overhandigd, als dank voor de organisatorische steun.

De vele positieve reacties op dit zeer geslaagde genealogisch weekend, zowel door bezoekers als standhouders, worden erg gewaardeerd door de vrijwilligers van GéniWal en Familiekunde Vlaanderen. Deze samenwerking toonde op mooie wijze aan dat genealogie inderdaad zonder grenzen is.