Tentoonstelling 'R.I.P. 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen' in het Caermersklooster ter Gent

Image: 

Van 23 april tot en met 14 juni 2015 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling 'R.I.P. 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen'. De tentoonstelling en het bijbehorende boek zijn de resultaten van een onderzoeksproject van het Liberaal Archief in het kader van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd van het provinciebestuur. Vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen Regio Gent leverden ook documenten aan voor deze tentoonstelling.

De tentoonstelling 'R.I.P. 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen' voert de bezoeker mee terug in de tijd naar de traditionele gebruiken in de omgang met de dood, en toont hoe die tradities in de loop van de 19de en 20ste eeuw ter discussie werden gesteld en doorbroken. De bezoeker krijgt ook een beeld van nieuwe vormen van herinneren en afscheid nemen en van de dood als inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.

200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen

De toediening van de laatste sacramenten, thuis sterven en er opgebaard worden in een rouwkapel, de dodenwake, het kisten door de dorpstimmerman, het perspectief van hemel, hel of vagevuur, … het lijkt wel alsof de Vlaamse traditionele begrafeniscultuur in de loop van de 20ste eeuw zelf een stille dood is gestorven. Wie kent nog de strijdpunten uit het verleden, zoals de hetze om de begraafplaatsen en de afwijzing van crematie? In de confrontatie tussen 'paapsen' en 'geuzen en ketters' kreeg de dood zelfs een strijdlustig karakter.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt bij Academia Press het boek 'R.I.P. Aspecten van 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen' onder redactie van Tamara Ingels, met bijdragen van Kris Coenegrachts, Christoph De Spiegeleer, Tamara Ingels, Marc Jacobs, Sharon Schepens, Jeffrey Tyssens en Patrick Van den Nieuwenhof. Het boek is het 29ste deel in de reeks 'Bijdragen van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd'.

Museum van de Vlaamse Sociale Strijd

Het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd werd in 1980 opgericht als de belangrijkste bijdrage van het provinciebestuur aan de viering van 150 jaar België. Het moest een beeld geven van de geschiedenis van de sociale ontvoogdingsstrijd in Vlaanderen, met name in de 19de en 20ste eeuw. Het is uiteindelijk geen klassiek, maar een virtueel museum geworden. Het bestaat namelijk uit een steeds groeiende reeks onderzoeksprojecten van vier grote archief- en documentatiecentra, waar het provinciebestuur mee samenwerkt: het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN), het Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging - Instituut voor Sociale Geschiedenis (AMSAB - ISG), het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven (KADOC-KU Leuven) en het Liberaal Archief.

Praktisch

Wanneer: 23 april -14 juni 2015

Plaats en info: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent, tel. +32 9 269 29 10, www.caermersklooster.be, caermersklooster@oost-vlaanderen.be

open van 10 tot 17 uur – deuren open tot 16.30 uur

gratis toegang – gesloten op maandag