Project Familiekunde Vlaanderen Regio Leuven en Familiekunde Brussel: de telling uit 1702 in het Brussels Gewest

Image: 

Begin 2015 gaf Familiekunde Vlaanderen Regio Leuven het boek ‘De Volkstelling 1702 in Oostelijk Vlaams-Brabant’ uit. Het was het werk van een ploeg vrijwilligers die de telling van dat jaar - uitgevoerd in meer dan 160 steden, gemeentes en parochies uit deze regio - transcribeerde. De telling van Diest werd achteraf bewerkt en begin 2017 als aanvulling uitgegeven.

Maar het oude hertogdom Brabant was groter. En aangezien die tellingen zoveel informatie geven over onze voorouders en hun leefgemeenschap zochten en vonden de vrijwilligers van FV Regio Leuven medewerking bij Familiekunde Brussel om een nieuw project op te zetten. Samen willen ze de tellingen van Brussel en de andere gemeentes van het Hoofdstedelijk Gewest uit 1702 transcriberen, indexeren en uitgeven.

Ze zoeken nog vrijwilligers om hieraan mee te werken. Het is een ideale gelegenheid om kennis te maken met het dagelijks leven van onze voorouders in 1702 en bovendien een excellente oefening in het lezen van oud schrift.

Hoe gaat het in zijn werk? Alles verloopt via het internet en gebeurt dus thuis. Je kiest een dorp of een wijk van Brussel en krijgt via Dropbox toegang tot de foto’s van de telling. Je krijgt ook een Word-sjabloon toegestuurd per mail waarin je de volledige telling transcribeert. Heb je een probleem met een woord of een naam, dan helpt de groep collega-transcribenten. Je transcriptie wordt nagelezen door een derde persoon, waarna jij haar finaliseert.

Nadien worden alle transcripties nog geïndexeerd op naam en voornaam.

Bij de publicatie worden uiteraard alle transcribenten op de titelbladzijde vermeld en kunnen zij het boek tegen gunstvoorwaarden verkrijgen.

Zegt het je iets om hier aan mee te werken, of wil je meer informatie? Neem dan zeker contact op met Familiekunde Regio Leuven (familiekundeleuven@gmail.com) of Familiekunde Brussel (info@familiekunde-brussel.be). We verwelkomen jullie van harte!