Piet en Sint en het slimme kind

Image: 
Piet en Sint en het slimme kind

Pakjesnacht in de regen

Het is 5 december, voor alle kinderen de spannendste nacht van het jaar.

Piet en Sint zijn onderweg met hun schimmel, tot het plotseling hard begint te regenen. De regen spoelt de prachtige krullen uit de baard van Sint en het zwart van Piet zijn wangen. Zijn pak zit onder de vlekken. Ook het paard loopt er druilerig bij.
Zo kunnen ze hun tocht niet vervolgen.

Ze kloppen aan bij een huis waar nog licht brandt, en vragen of ze mogen schuilen.

Dit boek kwam tot stand op vraag van het Minderhedenforum en Leca vzw

Met het boek Piet en Sint en het slimme kind leveren Gerda Dendooven en uitgeverij Querido in samenwerking met Leca en het Minderhedenforum een constructieve bijdrage aan het debat over de beeldvorming rond ‘Zwarte Piet’. Samen presenteren ze een concrete visie, in de vorm van een kinderboek, dat representatief is voor de samenleving vandaag en rekening houdt met de gevoeligheden rond identiteit.

Representatie en herkenning in de culturele en literaire productie van de samenleving is belangrijk. Vandaag zijn er echter heel wat kinderen in Vlaanderen die nog steeds op hun honger blijven zitten wanneer het gaat over (h)erkenning in kinder-en jeugdboeken.

Zo sprak de boekensector tijdens de conferentie Elk verhaal telt – samen voor een inclusieve boekensector (17 september 2018) het engagement uit om werk te maken van een inclusiever letterenveld, met veel meer ruimte voor diversiteit.

Met Piet en Sint en het slimme kind is alvast het startschot gegeven voor één van de vele mogelijke vormen die het Sinterklaasverhaal kan aannemen. Het is een actualisering die meer dan ooit een meerwaarde is, zodat het vieren van Sinterklaas inclusiviteit uitdraagt en een feest voor alle kinderen is.

Piet en Sint en het slimme kind | Gerda Dendooven | ISBN 9789021414911 | €13,99 | prentenboek 4+

Voor meer informatie of recensie-exemplaren: Karen Hoorelbeke karen@lmbooks.be +32 477 68 37 14