Oost-Vlaamse genealogische contactdag te Dendermonde en dertigjarig bestaan van FV Regio Dendermonde

Image: 
Oost-Vlaamse genealogische contactdag te Dendermonde en dertigjarig bestaan van FV Regio Dendermonde

Naar aanleiding van het dertigjarige bestaan van FV Regio Dendermonde ging de 29ste provinciale genealogische contactdag van Oost-Vlaanderen door in Dendermonde, meer bepaald op zondag 13 oktober in het H. Maagdcollege. Het was een zeer geslaagde editie met een mooie opkomst.

Op 16 oktober 2013 was het immers exact dertig jaar geleden dat Familiekunde Vlaanderen Regio Dendermonde werd opgericht. Aanvankelijk startte deze vereniging onder de naam ‘Vlaamse Vereniging voor Familiekunde in het Land van Dendermonde’. ‘VVF-Dendermonde’ begon heel kleinschalig met een kern van geïnteresseerden die op regelmatige basis bijeenkomsten organiseerde en startte ook direct met de uitgave van een eigen ledenblad. Aanvankelijk gingen de voordrachten door in Het Vaderland maar eind jaren ’70 -begin jaren ’80 werd gebruik gemaakt van de Schepenzaal in het stadhuis van Dendermonde.

De voortdurende groei van het ledenaantal, het eigen werkmateriaal en publicaties waren de directe aanleiding tot een zoektocht naar een eigen stek. Uiteindelijk konden ze eind 2001 terecht bij de Zwartzusters op de Vlasmarkt. Meteen was documentatiecentrum ‘Prinsenhof’ geboren.

Net op het moment dat de vereniging 30 jaar wordt, verhuizen de Zwartzusters en dient FV Regio Dendermonde deze lokalen te verlaten. Ze hopen binnenkort naar een nieuwe locatie te kunnen verhuizen zodat de werking van de vereniging inclusief documentatiecentrum gewaarborgd blijft.