Nieuws van de Groote Oorlog

Image: 

Eén van de grootste databanken ter wereld met kranten uit 1914-1918 online

Via nieuwsvandegrooteoorlog.be zijn meer dan 360 000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog online toegankelijk. Twee jaar lang werkte het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en dertien cultureel-erfgoedorganisaties aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van honderdduizenden krantenpagina’s uit 1914-1918.

Een unieke collectie

Voor Nieuws van de Groote Oorlog werden meer dan 270.000 krantenpagina’s door VIAA gedigitaliseerd en digitaal duurzaam opgeslagen. Verspreid over een 1.000-tal unieke titels en 52.000 verschillende edities, bestaat deze uitgebreide collectie uit enerzijds ‘legale’ publicaties die uitgegeven werden met toestemming en onder censuur van de bezettende Duitse overheid en anderzijds uit frontblaadjes en ‘illegale’ publicaties (kranten, week- en maandbladen, pamfletten en vlugschriften). Historische kranten vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in onze regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo bieden de frontblaadjes bijvoorbeeld een unieke kijk op het zielenleven van ‘Jan Soldaat’. Ondanks de onvermijdelijke (zelf)censuur, de hoogst subjectieve inhoud en het vaak heel lokale lezerspubliek weerspiegelen ze de gemoedstoestand in de loopgraven en de kampen. Tegelijk hadden de bladen door hun humor en dankzij nieuws van het thuisfront en van kameraden duidelijk een invloed op het moreel van de troepen.

Een brede samenwerking

Het leeuwendeel van de bladen in Nieuws van de Groote Oorlog is te vinden in de collecties van drie grote erfgoedbibliotheken: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen en de Universiteitsbibliotheken van Gent en Leuven. Uit hun zeer brede krantencollecties belandden maar liefst 190 000 pagina’s uit 1914-1918 onder de scanner. Het ADVN, het In Flanders Fields Museum, KADOC, het Memorial Museum Passchendaele 1917, het AMVB, de Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Amsab-ISG, het Liberaal Archief, de Provinciale Bibliotheek Limburg en het Letterenhuis zijn samen goed voor nog eens 80 000 pagina’s.

Aan deze databank worden in de loop van oktober ook 90 000 krantenpagina’s uit 1914-1918 toegevoegd die CegeSoma, het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, eerder digitaliseerde binnen het project The Belgian War Press. De collecties van beide projecten worden onderling uitgewisseld, wat beide projecten verrijkt en dubbel werk vermijdt.

Authentiek krantenmateriaal voor iedereen

Het materiaal van Nieuws van de Groote Oorlog wordt ontsloten via het webplatform hetarchief.be. Op deze website maakt VIAA samen met zijn content partners digitaal archiefmateriaal vrij publiek toegankelijk. Nieuws van de Groote Oorlog is de eerste collectie die op hetarchief.be geplaatst wordt.

Voor genealogen en familiekundigen bevatten de gedigitaliseerde frontblaadjes en oorlogskranten waardevolle informatie. De historische documenten geven een unieke kijk op de levensomstandigheden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dankzij de zoekmogelijkheid op trefwoord - en dus op familienaam - zijn verwanten of voorouders die in de kranten voorkomen, gemakkelijk terug te vinden.

Het project Nieuws van de Groote Oorlog is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA), de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, het expertisecentrum voor digitaal erfgoed PACKED en het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO.

 http://www.nieuwsvandegrooteoorlog.be/