Neem deel aan het Kampioenschap Paleografie!

Image: 
Neem deel aan het Kampioenschap Paleografie!

Lees jij een middeleeuws charter zoals je krant? Het Rijksarchief organiseert samen met de universitaire geschiedenisopleidingen in Vlaanderen een Kampioenschap Paleografie. Jong of oud, professional of liefhebber: iedereen is welkom. Registreer je en neem tot 14 november 2018 deel aan de online preselecties. Lukt het je niet om online deel te nemen? Je kan ook een afspraak maken om in één van onze leeszalen je preselectie af te leggen. En dan maar hopen op een plaats in de finale op zaterdag 15 december 2018 in het Rijksarchief te Brugge. De winnaars krijgen een mooie (geld)prijs, maar vooral: eeuwige roem!

De paleografie (Grieks: palaios - 'oud', graphein - 'schrijven') is een hulpwetenschap van de geschiedschrijving. Ze houdt zich bezig met het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften en archiefstukken. Paleografie ontstond in de late 17e eeuw als wetenschapstak van de mediëvistiek. Met collecties die teruggaan tot de 9e eeuw is het Rijksarchief een goudmijn voor paleografen. En dat willen we nog eens in de verf zetten!

Lees jij een middeleeuws charter zoals je krant en hebben oude handschriften weinig geheimen voor jou? Het Rijksarchief organiseert samen met de universitaire geschiedenisopleidingen in Vlaanderen een Kampioenschap Paleografie. Iedereen kan deelnemen: jong en oud, archivarissen, historici, genealogen, heemkundigen, … Voor studenten (tot 25 jaar) voorzien we een aparte categorie.

Registreer je en neem tot woensdag 14 november 2018 om 16.00u deel aan de online preselecties.

Lukt het jou niet om online deel te nemen? Maak dan een afspraak via info@kampioenschappaleografie.be om in één van de rijksarchieven deel te nemen aan de preselectie.

En dan maar hopen op een plaats in de finale op zaterdag 15 december 2018 in het Rijksarchief te Brugge. De winnaars krijgen een mooie (geld)prijs, maar vooral: eeuwige roem!