Ketnet trekt dit najaar volop de kaart van grootouders en kleinkinderen

Image: 
Ketnet trekt dit najaar volop de kaart van grootouders en kleinkinderen

Ketnet pakt dit najaar uit met een aantal initiatieven rond grootouders en kleinkinderen. Grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. En net daarom wil Ketnet (in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen) extra inzetten op de relatie tussen die twee. Want ze kunnen veel van elkaar leren. En door te praten over het verleden, leren kinderen meer bij over de eigen identiteit.

Ambassadeurs Marijn Devalck en Sarah Mouhamou lanceerden het project alvast met het Stambos-lied: https://www.youtube.com/watch?v=4r-3e2f15MM

Praten en bijleren over vroeger is belangrijk voor kinderen om te groeien en om een eigen identiteit te ontwikkelen. In dit digitale tijdperk ontwikkelde Ketnet een online tool om dialoog te stimuleren tussen kinderen en hun grootouders. Op ketnet.be kunnen ze samen een belevingsstamboom maken en leren ze gaandeweg bij over elkaar.

Maar er is meer.

 • Ketnet trekt dit najaar volop de kaart van deze twee generaties: Samen met Familiekunde Vlaanderen ontwikkelt Ketnet een lessenpakket voor de lagere school dat leerkrachten moet helpen om het in de klas te hebben over afkomst en verleden.
 • Karrewiet Plus besteedt aandacht aan kangoeroewonen, een woonvorm waarbij twee gezinnen met elkaar samenwonen onder één dak. Het duidingsprogramma zoomt in op één concreet voorbeeld waarbij een Gents gezin samenwoont met hun oma in een kangoeroewoning; een woning waarbij ieder gezin een eigen stek heeft, maar toch onder één dak woont. Experte An-Sofie Smetcoren van Belgian Ageing Studies (VUB) gaat dieper in op het begrip kangoeroewonen.
 • In de quiz Oude Taart, die sinds 12 oktober op Ketnet te zien is, ontvangt bakker Marcel (Robrecht Vanden Thoren) duo's grootouders en kleinkinderen. In vier rondes staat de samenwerking tussen de twee centraal.
  Oude Taart, Tijdens Herfstvakantie dagelijks om 8.35 u. - vanaf 9 november dagelijks om 18.25 u.
 • In Viva Bomma beoefenen kinderen voor één dag de hobby van hun kleinkind en vice versa.
  Elke zondag tijdens King Size Live vanaf 10.00 u.
 • Ben ik familie van is een nieuw programma waarin zes kinderen op zoek gaan naar hun roots. Want misschien hebben ze wel een beroemde voorvader of zijn ze verwant met bekende naamgenoten? Samen met wrapper Leonard Muyle beleven ze spannende avonturen, ontrafelen ze mysterieuze geheimen en pluizen ze zo, beetje bij beetje, hun stamboom uit. Ook voor de ontwikkeling van Ben ik familie van werd een beroep gedaan op de kennis en kunde van (de vrijwilligers van) Familiekunde Vlaanderen.
  Ben ik familie van, vanaf maandag 9 november, van maandag tot donderdag om 18.45 u.

Bron: VRT