Hoe maak je zelf eenvoudig een digitaal erfgoedfilmpje?

Image: 

En actie!
Hoe maak je zelf eenvoudig een digitaal (erfgoed)filmpje?

Met een filmpje promotie maken voor een activiteit, een erfgoedobject in de kijker zetten of een oud filmfragment in een nieuw digitaal jasje gieten: klinkt leuk. Maar… hoe begin je eraan?
Platformen zoals Youtube zijn razend populair bij jongeren tussen 18 en 34 jaar en genereren elke dag voor miljarden uren aan weergaven. Filmpjes over erfgoed zijn er echter nog zeldzaam. Nochtans is filmpjes maken en publiceren tegenwoordig helemaal niet zo moeilijk meer. Want zeg nu zelf, als die snotneuzen dat kunnen…
In deze cursus leer je zelf de eerste stappen zetten en tonen we hoe je aan de slag kan met bijvoorbeeld je smartphone en computer om een filmpje te maken. Je krijgt heel wat nuttige tips aangereikt aan de hand van voorbeelden uit de (erfgoed)praktijk en krijgt antwoord op deze vragen:
• Hoe stel je een scenario op?
• Hoe ga je concreet te werk en wat is het nut van een draaiboek?
• Waar moet je op letten als je filmt?
• Hoe monteer je het materiaal tot een aantrekkelijk geheel?
• Welke software kan je gebruiken?
• Hoe kun je aan de slag met oude filmpjes?
Uiteraard wil je je filmpjes uiteindelijk ook bij het (grote) publiek brengen. Maar hoe? We belichten de verschillende mogelijkheden: het gebruik van filmmateriaal in een tentoonstelling of museum, het online plaatsen van filmpjes én de verspreiding ervan via sociale media.

Doelgroep
Voor deze vormingsavond is geen voorkennis vereist. We gaan uit van deelnemers zonder technische achtergrond en zonder professioneel materiaal.

Lesgever
Rob Bartholomees (Heemkunde Vlaanderen)

Praktisch
De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19u tot 22u. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties worden georganiseerd. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje.
Vooraf inschrijven is verplicht en kan via www.heemkunde-vlaanderen.be/flimpjesmaken/.
Deelnemen kost € 5 . Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus erfgoedfilmpje + naam deelnemer(s)’.
Voor meer informatie kan je terecht bij Rob Bartholomees via rob.bartholomees@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Data en locatie
Maandag 26 februari 2018
Stadsmuseum Lokeren, Markt 15a, 9160 Lokeren

Dinsdag 6 maart 2018
Stadhuis Roeselare, Botermarkt 2, 8800 Roeselare

Maandag 12 maart 2018
Herita, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen

Maandag 19 maart 2018
Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren

Dinsdag 27 maart 2018
Davidsfonds, Quinten Metsysplein 12, 3000 Leuven

*Deze vorming is een organisatie van Erfgoed in de Praktijk, het gezamenlijk vormingsaanbod van Heemkunde Vlaanderen, FARO, Herita, Stichting Open Kerken, Familiekunde Vlaanderen en het Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis) organiseren deze partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen. Zo waren er reeds cursusavonden rond tentoonstellen voor beginners, het promoten van activiteiten, ideeën genereren om een erfgoedverhaal te presenteren, interactief rondleiden, … Vanaf 2015 kreeg dit gezamenlijk vormingsaanbod de naam Erfgoed in de Praktijk.