Geweldig & gewild. Goede praktijkvoorbeelden gezocht over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

Image: 

(foto: scholenproject 5de en 6de leerjaar lagere scholen in het VCGH)

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de erfgoedsector.  Hiervan is Familiekunde Vlaanderen zich zeer goed van bewust.

Daarom zijn we op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden, om die vervolgens te kunnen delen met de hele erfgoedsector. U kunt ons helpen in deze zoektocht. Bent u betrokken bij een vrijwilligerswerking waar u best fier op bent? Laat het ons weten! Misschien komt uw voorbeeld dan in een bundel die FARO in het najaar van 2016 zal publiceren.

In het bijzonder zijn we op zoek naar:

-    Vrijwilligerswerk voor en door specifieke groepen. We denken onder meer aan een vrijwilligerswerking van jongeren, nieuwkomers of kwetsbare groepen.

-    Bijzondere en nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, zoals online vrijwilligerswerk, werknemersvrijwilligerswerk, familievrijwilligerswerk, burgerinitiatieven ...

-    Organisaties die er een succesvol vrijwilligersbeleid op na houden. Dit betekent dat u erin slaagt om de juiste vrijwilligers te vinden voor de juiste taak, dat u deze vrijwilligers ook begeleidt en motiveert bij het uitoefenen van deze taak.

-    Organisaties die dankzij vrijwilligers een bijzonder project hebben kunnen realiseren dat de reguliere werking overstijgt. Dit kan gaan om een verhuis van de collectie, het documenteren van immaterieel erfgoed, de organisatie van een speciale publieksactiviteit ...

Voelt u zich aangesproken? Stuur een mailtje naar info@familiekunde-vlaanderen.be, met een korte beschrijving van uw vrijwilligerswerking.

Vervolgens maken we een afspraak om bij u langs te gaan voor een interview en een fotoreportage. De interviews zullen we verwerken tot een digitale inspiratiebundel we in het najaar van 2016 zullen lanceren.

Kortom, wees niet bescheiden en laat van u horen!

Meer weten? Neem contact op met Gregory Vercauteren (gregory.vercauteren@faro.be, 02 213 10 72) of Tine Vandezande (tine.vandezande@faro.be, 02 213 10 81) bij FARO.

Dit initiatief is een samenwerking tussen FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen.

(BRON: www.faronet.be, blog Gregory Vercauteren | 09-05-2016)