Fonds Napoleon volledig ontsloten

Image: 
Fonds Napoleon volledig ontsloten

In 2011 ontving het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem een omvangrijke gift van Eugène de Lelys. Eugène was nauw betrokken bij Familiekunde Vlaanderen. Hij was onder meer bestuurslid bij Familiekunde Brussel en lid van de Raad van Bestuur van Familiekunde Vlaanderen.

Als (voormalig) legercommandant leunde zijn historische interesse dicht aan bij zijn beroep: hij specialiseerde zich in Napoleon en diens soldaten. Op zaterdag 25 oktober 1980 hield hij in het Koninklijk Legermuseum een eerste voordracht over “Onze voorouders in de legers van Napoleon”. Vanaf dan was hij een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Eugène pende het reilen en zeilen van Napoleons soldaten ook neer in talloze artikels. Zijn boek Onze voorouders in de legers van Napoleon. Nota’s ter verduidelijking van enkele Franse militaire en administratieve termen uit de 18e en 19e eeuw werd wegens groot succes zelfs herdrukt.

Zijn nalatenschap aan Familiekunde Vlaanderen is dan ook indrukwekkend: maar liefst 40.000 soldatenfiches en 5 strekkende meter bijhorende documentatie vonden hun onderkomen in het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem.

De gehele inhoud van het Fonds de Lelys, ook wel gekend als het Fonds Napoleon, werd in twee fasen ontsloten. Tijdens een eerste fase werden alle soldatenfiches gescand en geïndexeerd door Patrick Cleiren, Gerard en Thelma Verhulst.

In een tweede fase werd de bijhorende documentatie ontsloten. Dit titanenwerk werd voorbereid door Emmy Julliams, Maria Roosemeyers en Jan Vanderhaeghe. Het kwam echter in een stroomversnelling toen centrummedewerker Luc Claus er zijn tanden in zette. Hij schoonde, klasseerde en inventariseerde de volledige documentatie.

Het resultaat oogt dan ook indrukwekkend: 40 documentatiemappen boordevol (soms originele) soldatenbrieven, dienstweigeraars, deserteurs, St.-Helena-gemedailleerden, rosière-huwelijken, regimentshistorieken, militaire verslaggeving enzovoort. Nagenoeg alle gegevens hebben betrekking op de periode 1799-1815. Tot slot plaatste Luc een index op deze documentatie met maar liefst 12.500 persoonsnamen.

De index en de soldatenfiches zijn vrij raadpleegbaar via de computers van het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem. De andere documentatie is beschikbaar op aanvraag in de leeszaal.