Familiekunde Vlaanderen en Citizen Science (burgerwetenschap)

Image: 

Familiekunde Vlaanderen en Citizen Science (burgerwetenschap)

Op 13 november 2014 nam Familiekunde Vlaanderen deel aan Citizen Science Landscape. Dit evenement werd georganiseerd onder de noemer ‘Wetenschap: jij telt mee!’ door de Jonge Academie. Het is bedoeld om Citizen Science, alias ‘burgerwetenschap’, beter bekend te maken in Vlaanderen.

Iedereen is een potentiële wetenschapper.

Citizen Science (of burgerwetenschap) is wetenschappelijk onderzoek waarbij de participatie van burgers noodzakelijk is om tot resultaten te komen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de griepmeting of het tellen van vlinders in je eigen tuin. Hoe meer mensen eraan deelnemen, des te beter en representatiever het eindresultaat is.
Burgerwetenschap kan bovendien op diverse wetenschapstakken toegepast worden. Zo bestaan er Citizen Science-projecten in de humane wetenschappen, de biomedische wetenschappen en de exacte wetenschappen.

Ook Familiekunde Vlaanderen heeft een eigen burgerwetenschap-project, meer bepaald het DNA-Beneluxproject. Daarnaast loopt in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen ook het COR-DNA-project van dr. Maarten Larmuseau aan de KULeuven. Het mooie aan deze DNA-projecten is dat ze een zeer succesvolle samenwerking vormen tussen de humane wetenschappen (genealogie) en de biomedische wetenschappen (genetica).
Deelnemers aan deze projecten helpen door het afstaan van een DNA-staal het wetenschappelijk onderzoek naar genetische verwantschappen en historische migraties vooruit. Voor de deelnemers zelf is het natuurlijk ook leuk om te weten welk DNA-profiel ze zelf hebben. Kortom, burgerwetenschap heeft enkel voordelen!

Het EOS Citizen Science Portaal

De bekende wetenschapssite EOS lanceerde op 13 november een Citizen Science-portaal, waarop diverse projecten terug te vinden zijn. Wie interesse heeft, kan deelnemen aan deze initiatieven.
Het EOS-portaal met Citizen Science projecten vind je hier: http://eoswetenschap.eu/citizenscience.
Deelnemen aan de FV-DNA-projecten kan nog steeds, via http://www.familiekunde-vlaanderen.be/projecten/genealogie-en-DNA-onderzoek