Familiegeschiedenis in de klas

Image: 

 

Familiekunde Vlaanderen ontwikkelde samen met Ketnet (VRT) een lesbrief voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs omtrent familiegeschiedenis.

Sinds begin november 2015 kunnen kinderen dankzij het Ketnet Stambos op een leuke manier in interactie gaan met hun grootouders. Zo komen ze op een ludieke manier meer te weten over het leven van vroeger. Kinderen maken kennis met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis via het programma ‘Ben ik familie van?’ waarin Ketnet-gezicht Leonard Muylle, samen met historica Aline Sax op zoek gaat naar de roots van kinderen.

‘Ben ik familie van?’

Vele medewerkers en vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen werkten achter de schermen én voor de televisiecamera’s mee aan dit wereldwijd allereerste genealogische televisieprogramma voor kinderen!

Maar het is natuurlijk nog spannender wanneer kinderen zelf in hun familiegeschiedenis kunnen graven. Daarom heeft Familiekunde Vlaanderen samen met Ketnet een lesbrief uitgewerkt. Het pakket bestaat uit 4 modules rond familiegeschiedenis, een handige PDF met een eenvoudige handleiding voor leerkrachten én een selectie van beeldfragmenten om de les interactiever te maken. Deze lesbrief is downloadbaar via de Ketnet oudersite: http://www.ketnet.be/oudersite

Met dit initiatief willen we familiegeschiedenis op een toegankelijke wijze aanbieden in de klas en kinderen zo laten kennismaken hun eigen familieverhaal.