Erfgoed in de praktijk. Ga digitaal met je (erfgoed)verhaal!

Image: 
Erfgoed in de praktijk. Ga digitaal met je (erfgoed)verhaal!

Hoe kan je als lokale erfgoedorganisatie of als deelnemer aan erfgoedevenementen als Erfgoeddag, Open Monumentendag of Open Kerkendagen je erfgoed vertalen naar een digitaal verhaal dat de bezoeker bij een bepaald object, gebouw, plaats, … kan oproepen via een smartphone of tablet? Hoe vertaal je een tijdschriftartikel naar een digital story? Waarmee moet je rekening houden? Welke gratis of goedkope en handige applicaties kan je gebruiken om die digitale verhalen te ontsluiten? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens de vorming ‘Ga digitaal met je (erfgoed)verhaal!’. Tijdens de vorming wordt o.a. het project van de Sint-Martinusbasiliek in Halle (zie afbeelding) voorgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vorming wordt gegeven door Johan Vencken en Steven Lots Van de Bardijnen. De Bardijnen reiken als erfgoedmarketinggenootschap erfgoedbeheerders oplossingen aan om materieel en immaterieel erfgoed op een hedendaagse, moderne en innoverende manier te ontsluiten naar het juiste publiek. De Bardijnen lanceerden recent in België het erfgoedportaal www.ifthenisnow.be.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedzorgers (vrijwilligers en professionelen) en deelnemers aan erfgoedevenementen die een basiskennis over de problematiek wensen te verwerven (niet voor gevorderden in digitale ontsluiting).

Praktische informatie 

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19u tot 21u30. Tijdens de cursus ontvangt u cursusmateriaal en een drankje. Vooraf inschrijven is verplicht via het  inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Deelnemen kost 5 €.  Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding 'cursus digitaal verhaal + naam deelnemer'. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Data en locaties

  • donderdag 5 maart 2015
    CC van Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
  • donderdag 12 maart 2015
    ARhus, de munt 8, 8800 Roeselare
  • donderdag 19 maart 2015
    CC Het Gasthuis, Gasthuisschuur, Gasthuisstraat 22, 3200 Aarschot
  • donderdag 26 maart 2015
    Vergaderzaal sportpark Aalter, Lindestraat 17, 9880 Aalter
    Erfgoedcel Meetjesland is de lokale partner voor deze vorming.
  • donderdagavond 2 april 2015
    Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis, Van Heybeeckstraat 3, Merksem

Deze vorming is een organisatie van Erfgoed in de praktijk, het gezamenlijk vormingsaanbod van Heemkunde Vlaanderen, FARO, Herita, Stichting Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen. 

In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag en Open Kerkenweekend) organiseren deze vijf partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen. Zo waren er reeds cursusavonden rond tentoonstellen voor beginners, het promoten van activiteiten, ideeën genereren om een erfgoedverhaal te presenteren, interactief rondleiden, … Vanaf 2015 krijgt dit gezamelijk vormingsaanbod de naam Erfgoed in de Praktijk.