Een complot of val? DNA-onderzoek in de zaak Albert I - Vlaamse Stam 4 (2016)

Image: 
Een complot of val? DNA-onderzoek in de zaak Albert I - Vlaamse Stam 4 (2016)

Sinds het onverwachte overlijden van koning Albert I op 17 februari 1934 circuleerden er talrijke hypothesen omtrent de val van de onfortuinlijke koning der Belgen van een rots in Marche-les-Dames. Recent DNA-onderzoek door geneticus Maarten Larmuseau - op basis van een bloedstaal dat gevonden werd onderaan de rots - ondersteunt echter de officiële versie van de feiten. U leest een reconstructie van alle gebeurtenissen in deze zaak in het nieuwe nummer van Vlaamse Stam 4 (2016), tijdschrift voor familiegeschiedenis.

Daarnaast komen er gewoontegetrouw ook diverse andere interessante bijdragen voor in dit extra lijvige tijdschriftnummer.

Zo maakt Peter Eyckerman een technische analyse van een familiefoto om zo tot identificatie te komen van de afgebeelde personen. Ginette Desmet toont de waarde van porseleinkaarten aan als illustratie bij een familiegeschiedenis en Pieter Donche vervolgt zijn boeiend verhaal omtrent de Brugse genealoog Marius Voet (1613-1685) en diens familie.

Politicus Luc Martens vertelt in een interview over zijn jeugd en familiegeschiedenis in de regio Maldegem en René Jammart lich teen tipje van de sluier op over het Cijnsboek van Gaasbeek (1550-1705).

Benno Hinnekint brengt het bijzondere verhaal van de jurist Jean François Hennekindt (1798-1876) die de gevierde operazanger Giovanni Inchindi wordt en Karel De Decker schetst het familieverhaal van notaris Jaak Peeters te Willebroek. Elias Degruyter – student aan de UGent – werpt een blik op zijn familiegeschiedenis en plaatst ze in het perspectief van het democratiseringproces en de Eerste Wereldoorlog.

Marcel van den Driest voegt enkele addenda toe aan zijn eerdere verhaal uit 2010 over Drusius alias Jan van den Driessche (1550-1616) en Raoul Jans beschrijft de conscrits van Zoersel, Halle en Sint-Antonius die terug te vinden zijn in het omvangrijke fonds Eugène de Lelys dat geschonken werd aan het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem.

In de rubriek voor beginners maakt Nand Staes ons wegwijs bij het lezen van tafels met begrafenisgegevens uit parochieregisters. Jan Grietens brengt dan weer op zijn beurt het merkwaardige verhaal van een vrouw die tweemaal (?) overleed.

Vaste waarden in dit nummer zijn ook de oproepen tot erfgenamen in de ‘Gazette van Gend’ (jaargang 1791) van Paul Huys, de nieuw geregistreerde wapenschilden door het Heraldisch College van FV, de indices van Vlaamse Stam jaargang 2016 en de rubrieken nieuwsberichten, nieuwe publicaties en Genealogie Digitaal.

Meer dan voldoende genealogische en heraldische lectuur dus voor de komende eindejaarsperiode!

Wil u dit tijdschriftnummer bestellen of zich abonneren op ons tijdschrift?
Surf dan even naar http://familiekunde-vlaanderen.be/tijdschrift