In de klas aan de slag rond familiegeschiedenis. Educatieve pakketten gelanceerd voor de 2de graad lager onderwijs en de 3de kleuterklas

Image: 
In de klas aan de slag rond familiegeschiedenis

Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. Twee lespakketten geven leerkrachten nu de kans om in de klas aan de slag te gaan met het thema familiegeschiedenis. Een lessenreeks voor de 2de graad lager onderwijs rond stambomen, familienamen en archiefdocumenten biedt de leerkracht een leidraad om met het thema aan de slag te gaan. Voor het kleuteronderwijs is er een boekenpakket, een handpop en een inspiratiebundel voor een themaweek rond familie.

Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. En ieder kind is geboeid door de historie van zijn of haar eigen familie. Of het nu gaat over het ontdekken van de namen van je overgrootouders, het achterhalen wat je familienaam betekent of het in het archief op zoek gaan naar bronnen, de speurtocht naar je eigen familie is een zoektocht naar een stukje van jezelf.

Omdat werken rond familiegeschiedenis bij kinderen hun interesse in geschiedenis en in hun eigen identiteit aanwakkert, is het een enorm stimulerend lesonderwerp op school. Bovendien is het een thema dat alle leeftijden aanspreekt. Daarom worden nu twee educatieve pakketten rond familie en familiegeschiedenis gelanceerd. Eén pakket is bedoeld voor het kleuteronderwijs en één pakket is bedoeld voor de tweede graad lager onderwijs. In beide neemt Misia de kinderen mee op sleeptouw. Misia gaat op zoek naar haar eigen familiegeschiedenis en komt zo meer te weten over haar bekende grootvader Adrien François Servais.

"1, 2, 3, familie! Met Misia op speurtocht in het familieverleden" is een inspiratiebundel voor leerkrachten van het kleuteronderwijs. De inspiratiebundel reikt de leerkrachten heel wat mogelijkheden aan om een themaweek rond ‘Familie’ op te bouwen. In de regio Pajottenland & Zennevallei kunnen scholen eveneens een boekentrolley met boeken rond het thema ‘Familie’, een handpop van Misia en een cd met muziek van Servais gratis ontlenen.

Het pakket "Misia’s missia. Op speurtocht in je familieverleden" is bestemd voor de tweede graad lager onderwijs. Het is een lessenpakket bestaande uit zes modules die elk een eigen deelthema hebben. De kinderen maken een eigen familieboom op, gaan op speurtocht in het verleden, ontdekken de betekenis van hun familienaam en duiken zelfs het archief in.

Beide pakketten zijn gratis online downloadbaar via www.erfgoedindeklas.be en via www.familiegeschiedenis.be. Het pakket werd ontwikkeld door een samenwerking van verscheidene erfgoedorganisaties: Stadsarchief Halle - den Ast, Gemeentearchief Dilbeek, Familiekunde Dilbeek, Familiekunde Vlaanderen, Vzw Servais, bibliothekenoverleg Pajottenland & Zennevallei en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei in samenwerking met het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES campus Tielt.