De Gazette van Detroit bestaat 100 jaar

Image: 
De Gazette van Detroit bestaat 100 jaar

Op 13 augustus 2014 zal de Gazette van Detroit precies 100 kaarsjes uitblazen. Deze unieke Vlaamse krant in Noord-Amerika wordt daarom dit jaar extra in de kijker gezet. Duizenden emigranten uit Vlaanderen zochten in de 19de en 20ste eeuw een beter bestaan in Noord-Amerika. De stichting van de krant Gazette van Detroit was een rechtstreeks gevolg van deze grote volksverhuizing naar de VS en Canada en is een levende kroniek van de levensomstandigheden van deze emigranten en hun nakomelingen.

De Gazette van Detroit was steeds een hulpmiddel bij het opzoeken van uitgeweken families naar de Verenigde Staten en Canada. Zo heeft mevr. Dora De Wilde-Kennivé van Familiekunde Vlaanderen niet minder dan 12 (!) boeken samengesteld met genealogische gegevens uit de Gazette van Detroit.

De Gazette van Detroit verschijnt thans nog steeds in de VS, Canada en België (Vlaanderen) in een mix van Engels en Nederlands. De eerste uitgave verscheen op 13 augustus 1914, negen dagen na de inval van de Duitsers in België. Voor de vele Vlaamse landverhuizers naar Amerika en hun achtergebleven familie, vrienden, buren was en is de Gazette waardevol cultureel erfgoed, van groot belang voor de (familie)banden tussen Noord-Amerika en Vlaanderen.

Over de vele verhalen achter deze krant verschijnt in november 2014 een boek van ongeveer 250 pagina’s met vele foto’s die een ongeëvenaard beeld geven van wat de voorbije honderd jaar in de Gazette verscheen: Het verhaal van de Gazette – 100 jaar Gazette van Detroit – Een link tussen Vlaanderen en Noord-Amerika.

Er wordt in 2014 zowel in Vlaanderen als in de Verenigde Staten een feestprogramma uitgewerkt waarbij ook het nieuwe boek zal voorgesteld worden:

Programma:

13 augustus 2014 (stichtingsdatum van de Gazette van Detroit) : op het Mt. Olivet Cemetry  te Detroit wordt hulde gebracht aan de stichter Camille Cools, afkomstig van Moorslede (West-Vlaanderen). Een nieuwe grafsteen zal aangebracht worden, verwijzende naar Camille Cools en zijn Gazette van Detroit (1914-2014).

14 september 2014: in het Grosse Pointe War Memorial te Detroit wordt het honderdjarig bestaan van de krant gevierd met een feestmaal en een bijeenkomst voor alle lezers uit de VS en Canada.

10-11-12-17-18-19-24 en 25 oktober 2014 telkens om 20 uur: toneelkring ‘De Speye’ te Leke- Diksmuide brengt in het  OC Lecca ‘De Red Star Line’ in een aangepaste West-Vlaamse versie. Kaarten zijn vanaf 15 augustus te verkrijgen bij Roger Deblauwe, via roger.deblauwe@skynet.be.

14 november  2014 om 20 uur in CC De Bunder te Moorslede: boekvoorstelling en officiële opening van de tentoonstelling omtrent 100 jaar Gazette van Detroit. De presentatie gebeurt door journalist Dirk Musschoot. De tentoonstelling is tijdens de week open gedurende de openingsuren van de Bibliotheek ‘De Bunder’:  maandag van 16 tot 18 uur, dinsdag van 10 tot 12 uur en van 16 tot 19 uur, woensdag van 15 tot 18 uur, donderdag van 10 tot 12 uur en van 17 tot 20 uur, vrijdag van 16 tot 18 uur.

16 november 2014 om 11u30 : het honderdjarig bestaan van de Gazette van Detroit wordt gevierd met onze Vlaamse lezers  in ‘Hof ter Molen’ te Leke-Diksmuide met een ‘Celebration Lunch’, prijs 52 euro per persoon. Inschrijven kan via lukecan@pandora.be.

30 november 2014 om 10uur : voordracht door mevr. Martina De Ridder, in verband met haar leven in Canada en haar boek Goudgele Virginia, een organisatie van de Heemkundige Kring Moorslede.

Ludwig Vandenbussche
Verantwoordelijke voor de Gazette van Detroit – Afdeling Vlaanderen