In de brievenbus: Vlaamse Stam 1 (2018)

Image: 
Vlaamse Stam 1 (2018)

In het nieuwe nummer van Vlaamse Stam wordt een hele waaier aan thema’s belicht. Maarten Larmuseau gaat in zijn column op zoek naar de link tussen het (enkel van vader op zoon overgedragen) y-chromosoom en de achternaam.

Peter Eyckerman is specialist in de rol van foto’s in genealogisch onderzoek. Hij schetst aan de hand van de geschiedenis van het visitekaartje - een negentiende-eeuwse uitvinding - hoe de portretfotografie snel na zijn uitvinding erg populair werd. Visitekaartjes werden vanaf de jaren 1860 vergezeld van een portret van de eigenaar en evolueerden van gadget naar de voorlopers van abonnementen en toegangstickets.

Wie van etymologie houdt, zal zijn of haar gading vinden in het artikel van Jean-Jacques van Ormelingen: is er een link tussen de Haspengouwse familienaam Laminne en de plaatsnaam Lamine, nu deelgemeente van Remicourt?

Belgische vrouwen verkregen pas het algemeen stemrecht in 1948, maar voordien hadden ze wel stemrecht op gemeentelijk niveau en konden ze zich daar kandidaat stellen. Eén van de eerste vrouwelijke burgemeesters in Vlaanderen was Berthe Gottigny. Lees meer over haar achtergrond in dit nummer!

Wie het wat verder van huis wil gaan zoeken, kan lezen hoe Nederlandse spoorwegwerkers in de late negentiende eeuw naar Zuid-Afrika trokken. Onder hen het gezin van Dijk. Iets na de eeuwwisseling trokken ze naar Zuid-Amerika, meer bepaald naar Chili, zoals wel meerdere Nederlanders. Waarom? Het antwoord lees je hier!

En wie eens over de schouder wil meekijken van iemand die genealogisch onderzoek doet, moet zeker Elly Baus’ artikel lezen over de zoektocht naar haar Baltische grootvader. Zij beschrijft hoe ze in verschillende stappen langzaam aan meer en meer te weten kwam dankzij familieverhalen, vondsten op haar moeders zolder en in officiële bronnen.

Vergeet als laatste zeker ook niet te kijken naar het programma van de DNA-infodagen die in april en mei georganiseerd worden.

Wil u dit tijdschriftnummer bestellen of zich abonneren op ons tijdschrift? Surf dan even naar https://familiekunde-vlaanderen.be/word-lid