Conferentie Erfgoed & Storytelling

Image: 
Conferentie Erfgoed & Storytelling

Op vrijdag 28 november 2014 bracht FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw een resem lezingen en praktijkvoorbeelden in stelling rond het brede concept digital storytelling. Digital storytelling is het vertellen van korte verhalen door middel van computergebaseerde instrumenten. Ter illustratie twee spraakmakende cases:

Het Gentse Huis van Alijn (een museum over de cultuur van alledag) ontwierp de online tentoonstelling Straffe Toeren!. Deze tentoonstelling is beschikbaar in vier talen en loodst de bezoeker doorheen het Belgische circusverleden. De techniek hiervoor werd ontwikkeld door Google Cultural Institute, een platform dat wereldwijd gratis toegankelijk is voor iedereen. Daardoor bereikt het Huis van Alijn nu ook liefhebbers van circuserfgoed ver buiten de Belgische grenzen.

Met www.routeyou.com worden eveneens grenzen verlegd. Deze website toont hoe men in de praktijk erfgoedcollecties kan valoriseren door middel van een toeristische wandel- of fietsroute. Onder ‘De mooiste wandelroutes’ staan zelfs al enkele kant-en-klare erfgoedroutes uitgestippeld. Maar uiteraard kan je hier ook zelf aan de slag gaan en je favoriete erfgoed beter ontsluiten voor het grote publiek door middel van een wandel- of fietsroute.

Ook voor de conferentie Erfgoed & Storytelling geldt wederom dat één beeld meer zegt dan duizend woorden. De presentaties en getoonde filmpjes zijn dan ook aanraders en kunnen teruggevonden worden via www.slideshare.net/faro en https://storify.com/faro