Belgische oorlogsvluchtelingen naar Zwitserland tijdens Wereldoorlog I

Image: 

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ongeveer 9.000 Belgische vluchtelingen in Zwitserland opgevangen dankzij bemiddeling van het ‘Comité central de secours aux réfugiés Belges’, onder leiding van Mary Widmer-Curtat.

Onder hen waren er zo’n 2.000 kinderen uit de Westhoek. Zij werden door Miss Fyfe, een Schotse verpleegster, samengebracht in Adinkerke en zo via Parijs naar Lausanne geleid.

Mevr. Betty Ryckaert is momenteel op zoek naar familieleden van deze kinderen.

Op 17 en 18 oktober 2015 heeft een herdenking plaats in het Kasteel van Vaulruz (Zwitserland) waar een ontmoeting voorzien is tussen familieleden van de Zwitserse opvanggezinnen en de familieleden van de Belgische vluchtelingen. Vaak zijn de vriendschapsbanden behouden over de generaties heen.

Ter gelegenheid van deze herdenking tracht men nu meer te weten te komen over de beleving van de kinderen en de gevolgen van dit verblijf in Zwitserland.

Bent u familie van deze Belgische vluchtelingen of kent u mensen die in Zwitserland werden opgevangen, heeft u nog foto’s, verhalen, rapportjes of wat dan ook, neem dan a.u.b. contact op via be.vluchtelingen.ch@gmail.com. Uw getuigenis is immers zeer waardevol.