Overzicht nieuws- en mediaberichten

Vlaamse Stam 1 (2017) in de brievenbus

Het eerste tijdschriftnummer van Vlaamse Stam in 2017 bevat opnieuw enkele verrassende en natuurlijk ook veel interessante bijdragen.

Zo focust de DNA-column van Maarten Larmuseau deze keer op het genetische geheugen van de Nederlandse Hongerwinter (1944-1945). Peter Eyckerman neemt in zijn fotorubriek de communiefoto onder de loep.

Nieuwe thuis voor Vereniging voor Familiekunde

Bron: 
Het Laatste Nieuws
01/02/2017

De Vereniging voor Familiekunde van Dendermonde heeft eindelijk een geschikt nieuw onderkomen gevonden voor haar tienduizenden documenten tellende archief. De huisvestingsproblemen sleepten jaren aan maar zijn nu dus opgelost. Dankzij het Oscar Romerocollege kan de vereniging gebruik maken van het voormalig klooster Sint-Vincentius.

Congres en Dag van de Familiegeschiedenis 2017

Zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017, belfort Brugge

Thema woongeschiedenis: ‘Waar woonden mijn voorouders?’

De Zusters Maricolen in Gottem en Grammene

Bron: 
Het Nieuwsblad
09/01/2017

Deinze - De nieuwste publicatie van Familiekunde Deinze, ‘Kloostergemeenschap Zrs. Maricolen – Gottem en Grammene’, van de hand van Arnold Vandenbroucke en Kris Heyerick, is vanaf nu verkrijgbaar. Het boek brengt de lezer naar Gottem en Grammene, meer bepaald bij de Zrs. Maricolen die er geruime tijd instonden voor het plaatselijk onderwijs.

Een complot of val? DNA-onderzoek in de zaak Albert I - Vlaamse Stam 4 (2016)

Een complot of val? DNA-onderzoek in de zaak Albert I - Vlaamse Stam 4 (2016)

Sinds het onverwachte overlijden van koning Albert I op 17 februari 1934 circuleerden er talrijke hypothesen omtrent de val van de onfortuinlijke koning der Belgen van een rots in Marche-les-Dames. Recent DNA-onderzoek door geneticus Maarten Larmuseau - op basis van een bloedstaal dat gevonden werd onderaan de rots - ondersteunt echter de officiële versie van de feiten. U leest een reconstructie van alle gebeurtenissen in deze zaak in het nieuwe nummer van Vlaamse Stam 4 (2016), tijdschrift voor familiegeschiedenis.

Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?

Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?

Hoe kan je als lokale erfgoedorganisatie of als beheerder van een monument of kerk toegankelijke erfgoedactiviteiten organiseren? Wat kan jij doen als lokale erfgoedorganisatie voor mensen in kwetsbare posities? Met welke organisaties kan je daarvoor samenwerken?

Tijdens de praktische vorming ‘Hoe organiseer ik sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?’  maak je kennis met de organisaties waar armen het woord nemen. Samen met hen zoeken we een antwoord op bovenstaande vragen. Je krijgt tips die je kan toepassen in je eigen werking.

Doelgroep

Nieuwe publicatie van Familiekunde Deinze: De staten van goed van Deinze (1600-1699)

Bron: 
Het Nieuwsblad
08/10/2016

Deinze - Familiekunde Deinze blijft heel actief. Nu brengen zij ‘De staten van goed van Deinze. Deel 1: 1600-1699)’ van auteur Guido Demuynck uit. Deze publicatie omvat, naast een inleiding, 129 pagina’s analyse van akten en is verkrijgbaar tegen 12 euro plus verzendingskosten.

Lancering e-nieuwsbrief van Familiekunde Vlaanderen

Lancering e-nieuwsbrief van Familiekunde Vlaanderen

Midden september startte Familiekunde Vlaanderen met een eigen e-nieuwsbrief. Wanneer u zich hiervoor inschrijft – heel eenvoudig door het invullen van uw e-mailadres - ontvangt u onze e-nieuwsbrief kosteloos vier keer per jaar in uw elektronische mailbox.

We brengen u in onze e-nieuwsbrief actuele nieuwsberichten, handige tips en weetjes en nog veel meer! Het loont dus zeker de moeite om hierop in te tekenen en zo verder op de hoogte te blijven van recent nieuws omtrent genealogie en familiegeschiedenis.

Familiekundingen staan op straat

Bron: 
Het Laatste Nieuws
07/09/2016

De Vlaamse Vereniging voor Familiekunde kreeg zonet het nieuws dat ze haar lokalen in het vroegere Zwartzusterklooster aan de Vlasmarkt tegen eind dit jaar moet verlaten. Een oplossing voor het archief van bijna 70 lopende meter is er vooralsnog niet. De vereniging slaakt een noodkreet.

Congo en familiegechiedenis

 In het zomernummer van Vlaamse Stam, tijdschrift voor familiegeschiedenis trekken we naar Afrika, meer bepaald naar Congo tijdens de Belgische koloniale periode.

Verschillende experten en ervaringsdeskundigen schreven een bijdrage omtrent enerzijds hun eigen ervaringen in Congo en anderzijds omtrent de beschikbare archieven en bronnen voor het onderzoek naar familiegeschiedenis in Congo.

Een stage of eindwerk bij Familiekunde Vlaanderen?

 Familiekunde Vlaanderen biedt elk school- of academiejaar aan studenten de mogelijkheid om stage te lopen of een eindwerk te maken.

 Wil je ervaring opdoen binnen de cultureel-erfgoedsector? Werk je graag samen met vrijwilligers? Dan loont het zeker de moeite om ons aanbod voor studenten even te bekijken.

 We zijn op zoek naar enthousiaste studenten die in het kader van een stage of eindwerk een opdracht willen uitvoeren omtrent één van onderstaande thema’s:

Congres en Dag van de Familiegeschiedenis 2017

Op zaterdag 25 maart 2017 heeft het 52ste congres van Familiekunde Vlaanderen plaats te Brugge. De dag erop, 26 maart 2017, volgt de derde editie van de Dag van de Familiegeschiedenis.

Het grootste genealogisch evenement van België is dus in 2017 te gast in Brugge, meer nog: in de Brugse historische toplocaties, waaronder het Belfort en het stadhuis.

Studiedag omtrent familiearchieven in het kasteel van Loppem

Op vrijdag 28 oktober 2016 organiseert Familiekunde Vlaanderen Provincie West-Vlaanderen een studiedag over familiearchieven. Plaats van het gebeuren is de manège van het Kasteel van Loppem, Steenbruggestraat 26 te Loppem.

Programma:

Workshop zoeken in het Rijksarchief (1 oktober 2016)

Zoeken in het Rijksarchief= zoeken in 315 km archief!

Ben je op zoek naar tips om het maximale uit de zoekrobotten van het Rijksarchief te halen? Of heb je een duwtje in de rug nodig om aan je stamboom te beginnen? Misschien ben je reeds een ervaren genealoog  en heb je enkele specifieke problemen/vragen/suggesties? Of je hebt gewoon zin om eens kennis te maken met de mensen achter de zoekrobot of met andere gebruikers?

Het Rijksarchief in België organiseert op zaterdag 1 oktober 2016  een interactieve workshop omtrent de zoekwebsite search.arch.be

Geweldig & gewild. Goede praktijkvoorbeelden gezocht over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

(foto: scholenproject 5de en 6de leerjaar lagere scholen in het VCGH)

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de erfgoedsector.  Hiervan is Familiekunde Vlaanderen zich zeer goed van bewust.

Daarom zijn we op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden, om die vervolgens te kunnen delen met de hele erfgoedsector. U kunt ons helpen in deze zoektocht. Bent u betrokken bij een vrijwilligerswerking waar u best fier op bent? Laat het ons weten! Misschien komt uw voorbeeld dan in een bundel die FARO in het najaar van 2016 zal publiceren.

Vlaamse Stam 2 (2016) in de brievenbus

In Vlaamse Stam 2 (2016) komen een aantal bijdragen voor die focussen op ziekten en geneesheren in het verleden.

In elke familie komen ziekte en gezondheid voor. Voorbeelden uit de families Hozee, Bosmans en Voet illustreren hoe ziekten, kraambedsterfte en epidemieën in vroegere eeuwen hun stempel drukten op het leven van onze voorouders. De vermoedelijk verwoestende impact van roodvonk bij de familie Van den Berghe in Lotenhulle in april 1854 toont dit zeer treffend aan.

VRT-Diversiteitstrofee voor televisieprogramma ‘Ben ik familie van’

Het televisieprogramma 'Ben ik familie van' - wereldwijd het eerste programma waarin kinderen op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis - kreeg een Diversiteitstrofee van de VRT. Voor dit programma werkte Ketnet samen met Familiekunde Vlaanderen. We zijn als samenwerkingspartner natuurlijk zeer blij met deze mooie erkenning!

Website Documentatiecentrum Merksem in een nieuw jasje

De website van het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem werd helemaal vernieuwd.

De vorige website ging op 9 mei 2000 online en was het geesteskind van centrummedewerker Hubert Van Den Eynde en centrumdirecteur Jan Vanderhaeghe.

Bij de vernieuwde website hoort ook een nieuwe domeinnaam: www.centrumfamiliegeschiedenis.be.

Vlaamse Stam 1 (2016): Genealogie zonder grenzen

Het eerste nummer van Vlaamse Stam (2016) staat in het teken van ‘Genealogie zonder grenzen’. Dit was eveneens het thema van het congres 2016 en de tweede Dag van de Familiegeschiedenis (Waver, 20 en 21 februari 2016).

Wie er in Waver jammer genoeg niet kon bij zijn, kan de meeste voordrachten rustig nalezen in dit tijdschriftnummer. Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan genealogisch onderzoek in Polen, Groot-Brittannië en de rest van Europa.

Terugblik op ‘Genealogie zonder grenzen’ (Waver, 20 en 21 februari 2016)

Het genealogische topweekend ‘Genealogie zonder grenzen’ in het stadhuis van Waver op 20 en 21 februari 2016 was een groot succes. We mochten tijdens dit weekend ruim 1.500 geïnteresseerde bezoekers verwelkomen, waaronder ook Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement.

De unieke samenwerking tussen Familiekunde Vlaanderen en GéniWal leverde een groot aantal bezoekers op voor de genealogische beurs Généatica. Mensen met belangstelling voor genealogie konden terecht voor advies en informatie bij 120 standhouders aan niet minder dan 70 standen.

Pagina's

Abonneren op Voorpagina-feed