Overzicht nieuws- en mediaberichten

Familiekunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaanderen en LECA bundelen krachten in nieuwe organisatie

Familiekunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaanderen en LECA bundelen naar aanleiding van het Cultureel Erfgoeddecreet 2017 de krachten. Vanaf 2019 zet één nieuwe erfgoedorganisatie de werking gezamenlijk voort. Deze organisatie mikt hoog: ze wil hét kennisknooppunt voor genealogie (familiekunde), lokaal erfgoed (heemkunde) en cultuur van alledag in Vlaanderen worden.

Congres Familiekunde Vlaanderen 2018 in het teken van…

http://www.familiekundevlaanderen-leuven.be/

In 2017 was Brugge eventjes de genealogische hoofdstad van België. Op zaterdag 17 maart 2018 valt deze eer te beurt aan het Vlaams-Brabantse Leuven. Die dag organiseert Familiekunde Vlaanderen immers haar 53ste Congres. Ditmaal zijn we te gast in het H. Hartinstituut te Heverlee.

We lichten alvast een tipje van de sluier op: in 2018 staat het Congres van Familiekunde Vlaanderen in het teken van ‘genealogie en het recht (justitie)'. We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen tijdens deze genealogische hoogdag!

Oproep: Zet je collectie in de kijker!

Beste,
U kent wellicht TIJD-SCHRIFT, de viermaandelijkse publicatie voor heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, uitgegeven door Heemkunde Vlaanderen sinds 2011. U leest er kwaliteitsvolle artikels die voor iedereen met historische interesse toegankelijk zijn.
In april 2018 zal het twintigste (!) nummer van TIJD-SCHRIFT verschijnen. Het thema van dit feestnummer zal, zoals elk jaar, het thema van Erfgoeddag zijn: ‘Kies voor erfgoed’. Meer dan ooit wil de redactie in het feestnummer erfgoed centraal stellen en ze hoopt dat u hieraan wil meewerken.

Problemen met afbeeldingen op website Rijksarchief?

Problemen met afbeeldingen op website Rijksarchief?

Sinds de nieuwe updates van Windows en van verschillende browsers ondervinden velen problemen bij het raadplegen van gedigitaliseerde archiefdocumenten via de website van het Rijksarchief (http://search.arch.be). Het Rijksarchief kan hier helaas niets aan veranderen.

Vlaamse Stam 2 (2017): woongeschiedenis

In navolging van het zeer geslaagde voorbije congres van Familiekunde Vlaanderen te Brugge op 25 maart 2017 staat het tijdschriftnummer Vlaamse Stam 2 (2017) in het teken van woongeschiedenis.

Bij het samenstellen van een stamboom of bij de reconstructie van een familiegeschiedenis komen we onvermijdelijk ook terecht bij de woonplaats van onze voorouders kijken. Hoe en waar woonden ze? Bestaan er digitale databanken met historische kaarten? Waar kan je bronnen vinden omtrent huizengeschiedenis in steden?

U leest er alles over in dit nummer.

Op bezoek bij premier Charles Michel

Op 24 april 2017 kreeg premier Charles Michel zijn kwartierstaat overhandigd uit handen van Wilfried Devoldere, voorzitter van Familiekunde Vlaanderen en van Alix Michiels, secretaris van GéniWal.

Crowdfunding: hoe zorg je ervoor dat het publiek mee investeert in jouw erfgoedproject?

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert.  Een win-win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? En welke soort projecten hebben doorgaans kans op slagen?  

Familiekunde Vlaanderen blikt terug op een zeer geslaagd congresweekend (25-26 maart 2017)

 

Tijdens het weekend van 25-26 maart 2017 was Brugge eventjes de genealogische hoofdstad van België. In een schitterende erfgoedlocatie, het Belfort, hadden immers het jaarlijkse congres van Familiekunde Vlaanderen en de derde editie van de Dag van de Familiegeschiedenis plaats. FV Regio Brugge viert immers dit jaar haar 50-jarige bestaan als afdeling van Familiekunde Vlaanderen en deed dit in stijl.

Een nieuw bestuur voor Familiekunde Vlaanderen

 Op zaterdag 11 maart 2017 werd tijdens de Algemene Vergadering en de daarop volgende Raad van Bestuur een nieuwe bestuursploeg verkozen voor Familiekunde Vlaanderen.

 De vorige mandaatstermijn van de effectieve leden en de bestuurders liep immers na drie jaar (2014-2017) ten einde.

 Voor de bestuursfuncties binnen het dagelijks bestuur werden de volgende kandidaten verkozen en dit voor een periode van vijf jaar (2017-2022):

Amerikanen kwamen hun Deinse roots zoeken

Bron: 
Het Nieuwsblad
08/03/2017

Deinze - Dinsdag 7 maart werd Deinze vereerd met het bezoek van Gary Miller en zijn echtgenote Kathy. Het koppel woont in San Diego, Californië, USA. Zij kozen voor een tiendaags verblijf in het Gentse centrum. Gary heeft zijn roots in de Ghesquièrestraat in Deinze en wilde het huis en de straat zien waar zijn voorouders woonden.

Geweldig en gewild. 50 praktijkverhalen over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

Vrijwilligers in de erfgoedsector. Hoe doen ze het? Waar vindt u hen? Welke obstakels komt u zoal tegen in uw vrijwilligerswerking, en hoe gaat u daarmee om? Ter gelegenheid van de Week van de vrijwilliger lanceren we ‘Geweldig en gewild’. Deze gratis digitale bundel bevat maar liefst vijftig inspirerende voorbeelden van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. U leest er boeiende, mooie en eerlijke verhalen van collega’s die stevig met beide voeten op de grond staan. Zo willen we u in uw vrijwilligerswerking ondersteunen.

Missia’s missie: Op speurtocht in je familieverleden

Missia’s missie

Op speurtocht in je familieverleden

Een lessenpakket voor de 2de graad lager onderwijs

Vlaamse Stam 1 (2017) in de brievenbus

Het eerste tijdschriftnummer van Vlaamse Stam in 2017 bevat opnieuw enkele verrassende en natuurlijk ook veel interessante bijdragen.

Zo focust de DNA-column van Maarten Larmuseau deze keer op het genetische geheugen van de Nederlandse Hongerwinter (1944-1945). Peter Eyckerman neemt in zijn fotorubriek de communiefoto onder de loep.

Nieuwe thuis voor Vereniging voor Familiekunde

Bron: 
Het Laatste Nieuws
01/02/2017

De Vereniging voor Familiekunde van Dendermonde heeft eindelijk een geschikt nieuw onderkomen gevonden voor haar tienduizenden documenten tellende archief. De huisvestingsproblemen sleepten jaren aan maar zijn nu dus opgelost. Dankzij het Oscar Romerocollege kan de vereniging gebruik maken van het voormalig klooster Sint-Vincentius.

Congres en Dag van de Familiegeschiedenis 2017

Zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017, belfort Brugge

Thema woongeschiedenis: ‘Waar woonden mijn voorouders?’

De Zusters Maricolen in Gottem en Grammene

Bron: 
Het Nieuwsblad
09/01/2017

Deinze - De nieuwste publicatie van Familiekunde Deinze, ‘Kloostergemeenschap Zrs. Maricolen – Gottem en Grammene’, van de hand van Arnold Vandenbroucke en Kris Heyerick, is vanaf nu verkrijgbaar. Het boek brengt de lezer naar Gottem en Grammene, meer bepaald bij de Zrs. Maricolen die er geruime tijd instonden voor het plaatselijk onderwijs.

Een complot of val? DNA-onderzoek in de zaak Albert I - Vlaamse Stam 4 (2016)

Een complot of val? DNA-onderzoek in de zaak Albert I - Vlaamse Stam 4 (2016)

Sinds het onverwachte overlijden van koning Albert I op 17 februari 1934 circuleerden er talrijke hypothesen omtrent de val van de onfortuinlijke koning der Belgen van een rots in Marche-les-Dames. Recent DNA-onderzoek door geneticus Maarten Larmuseau - op basis van een bloedstaal dat gevonden werd onderaan de rots - ondersteunt echter de officiële versie van de feiten. U leest een reconstructie van alle gebeurtenissen in deze zaak in het nieuwe nummer van Vlaamse Stam 4 (2016), tijdschrift voor familiegeschiedenis.

Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?

Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?

Hoe kan je als lokale erfgoedorganisatie of als beheerder van een monument of kerk toegankelijke erfgoedactiviteiten organiseren? Wat kan jij doen als lokale erfgoedorganisatie voor mensen in kwetsbare posities? Met welke organisaties kan je daarvoor samenwerken?

Tijdens de praktische vorming ‘Hoe organiseer ik sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?’  maak je kennis met de organisaties waar armen het woord nemen. Samen met hen zoeken we een antwoord op bovenstaande vragen. Je krijgt tips die je kan toepassen in je eigen werking.

Doelgroep

Nieuwe publicatie van Familiekunde Deinze: De staten van goed van Deinze (1600-1699)

Bron: 
Het Nieuwsblad
08/10/2016

Deinze - Familiekunde Deinze blijft heel actief. Nu brengen zij ‘De staten van goed van Deinze. Deel 1: 1600-1699)’ van auteur Guido Demuynck uit. Deze publicatie omvat, naast een inleiding, 129 pagina’s analyse van akten en is verkrijgbaar tegen 12 euro plus verzendingskosten.

Pagina's

Abonneren op Voorpagina-feed