Vacature: Ben je gebeten door genealogie? Kandideer dan voor een betaalde stage bij Histories \ MamaMito

Vacature: Ben je gebeten door genealogie? Kandideer dan voor een betaalde stage bij Histories \ MamaMito

Histories is een jonge dienstverlenende erfgoedorganisatie voor erfgoedvrijwilligers. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere mensen en organisaties die vanuit passie zorg dragen voor cultureel erfgoed.

Ben je gebeten door genealogie of stamboomkunde? Ondersteun je graag de mensen die op zoek zijn naar hun voorouders? Histories is op zoek naar een voltijds medewerker voor een periode van zes maanden. In het kader van een beroepsinlevingsstage (BIS) word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van individuen en gemeenschappen die meewerken aan het burgerwetenschapsproject MamaMito.

Gedurende een half jaar leer je bij ons vaardigheden en competenties die jouw kans op een job in de cultureel-erfgoedsector versterken. Als voltijds medewerker word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van individuen en gemeenschappen die werken rond genealogie. Naast inhoudelijke dienstverlening draai je ook mee in de algemene werking van Histories met een focus op projectondersteuning.

Wat heb je ons te bieden?

 • Je beschikt over een (master)diploma.
 • Je leest vlot oude handschriften en archiefstukken.
 • Je vindt snel en efficiënt je weg doorheen genealogische databanken. Een stamboom opstellen is voor jou piece of cake.
 • Je hebt interesse in cultureel erfgoed en de mensen achter dit erfgoed, je kan overweg met mensen en kan sociale situaties goed inschatten.
 • Je beschikt over goede communicatieve en redactionele vaardigheden, correcte spelling en grammatica is essentieel.
 • Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands. Kennis van Latijn en Frans zijn een plus.
 • Je kan zelfstandig werken maar ook in team.
 • Je werkt resultaatgericht en nauwgezet. Ook zit het in je DNA om problemen aan te pakken wanneer ze zich stellen.
 • Je hebt zin voor initiatief en een hands-on aanpak. Daarnaast neem je ook vlot verantwoordelijkheid op en ben je een goede planner.
 • Flexibiliteit is part of the job binnen een dienstverlenende organisatie, dit schrikt je niet af.
 • Je kan overweg met kantoorsoftware zoals onder andere tekstverwerkers. Heb je daarnaast ook kennis over Drupal, dan heb je een streepje voor.

Wat biedt Histories?

Histories is een jonge dienstverlenende erfgoedorganisatie waar mensen en organisaties met een passie voor cultuur van alledag, lokaal erfgoed of genealogie terecht kunnen voor ondersteuning op maat. Bij Histories krijg je de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en al doende te leren hoe de Vlaamse erfgoedwereld in elkaar zit. Bovendien leer je hoe je de brug kan slaan tussen vrijwilliger en universiteit.

We bieden jou een professioneel begeleidingskader op maat met een ervaren team dat inzet op jouw begeleiding. Je wordt tewerkgesteld op het kantoor in Mechelen.

We bieden (maximaal) 6 maanden een overeenkomst aan voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (37u30/week). De financiële vergoeding is afhankelijk van je leeftijd en bedraagt minimum 796,90 euro per maand aangevuld met een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer.

Je krijgt de mogelijkheid om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven door je competenties te ontwikkelen, een breed netwerk uit te bouwen en concrete ervaring op te doen binnen een dienstverlenende organisatie die vrijwilligers ondersteunt in de uitvoering van hun erfgoedtaken.

Een snelle start is gewenst, bij voorkeur al op 23 maart 2020.

Interesse?

Stuur ten laatste op 17 maart 2020 je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@historiesvzw.be met een duidelijke vermelding van ‘BIS Histories MamaMito’. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil inzetten en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.

Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae, wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een schriftelijke proef en een gesprek in Mechelen op 19 maart 2020.

Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met frauke.hens@historiesvzw.be. Meer info over Histories kan je vinden op www.historiesvzw.be

Meer informatie over het takenpakket

Om de brug te slaan tussen vrijwilligers en de academische wereld, zet Histories sterk in op burgerwetenschapsprojecten. Eentje daarvan is MamaMito (www.mamamito.be).
MamaMito heeft tot doel om het brede publiek aan te sporen hun maternale stamreeksen op te stellen (in plaats van enkel hun klassieke paternale lijn), deze uit te breiden en beschikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Deelnemers leveren onder begeleiding en onder grondige kwaliteitscontrole hun stamreeksgegevens in op zoek naar verwante koppels in maternale lijn. Dit levert een unieke en kwalitatieve database op met nieuwe gegevens voor historisch demografisch onderzoek. 200 genealogische koppels van maternale verwanten die voldoen aan vooropgestelde voorwaarden zullen vervolgens uitgenodigd worden voor een genetisch onderzoek om de koppeling tussen de stamreeks met het mitochondriale DNA te maken. Deze koppeling zal de deelnemers bijkomende informatie verschaffen over hun maternale stamreeks en zal de academici het mogelijk maken hun interdisciplinaire onderzoeksvragen te beantwoorden en innoverende maatschappelijk relevante toepassingen te realiseren binnen de forensische en biomedische wetenschappen, sociobiologie en historische demografie.

Het is aan jou om de kwaliteitscontrole van de ingevoerde stamreeksgegevens te verrichten. Daarenboven begeleid je deelnemers in hun zoektocht naar hun voormoeders. Je antwoordt snel en correct op vragen die toekomen via e-mail of sociale media. Je verleent hand- en spandiensten tijdens de MamaMito-vormingen en -samenkomsten. In latere instantie voer je actieve promotie voor het project en leg je je ook toe op de nodige nazorg; kon iedereen zijn ei wel kwijt binnen MamaMito? Sporadisch draag je ook je steentje bij aan andere (burgerwetenschaps)projecten onder de vlag van Histories.