Vlaamse Stam 4 (2015): focus op kaarten en plannen

Image: 

Geografische en topografische bronnen – met andere woorden: kaarten en plannen – zijn erg nuttig bij het onderzoek naar je familiegeschiedenis. Ze tonen immers op ruimtelijke wijze aan waar je voorouders woonden en hoe hun leefwereld eruit zag. Voor velen is het gebruiken van kaarten en plannen bij genealogisch onderzoek echter nog grotendeels onbekend terrein.

In Vlaamse Stam 4 (2015) worden daarom enkele belangrijke geografische en topografische bronnen in de kijker gezet. Zo schreef Guido Demuynck (FV Regio Deinze) een verhelderende bijdrage over de Oostvlaamse Popp-kaarten en -leggers. Ine Poelaert, die in augustus 2015 stage liep bij Familiekunde Vlaanderen, geeft dan weer een mooi overzicht van de beschikbare cartografische bronnen. Recent werd de website Cartesius.be gelanceerd: dit is een databank met tienduizenden cartografische bronnen en dus zeker het ontdekken waard. Ook Geopunt.be blijft natuurlijk een uiterst handige website om te gebruiken bij het onderzoek naar je familiegeschiedenis.

Behalve de bijdragen omtrent kaarten en plannen zijn er in Vlaamse Stam 4 (2015) natuurlijk de vaste rubrieken zoals ‘Verborgen in het DNA’ van Maarten Larmuseau (over autosomaal DNA), ‘Beelden uit het verleden’ van Peter Eyckerman (over ferrotypie) en ‘Uit de praktijk’ van Jan Vanderhaeghe en Magda Vanbrabant (over de nazaten van kapitein Persyn).

Johan Roelstraete, voorzitter van het Heraldisch College, laat ons even proeven van de cursus ‘Wegwijs in de wereld van de heraldiek’ en FV-voorzitter Marc Van den Cloot geeft een recente stand van zaken omtrent het DNA-Beneluxproject van Familiekunde Vlaanderen.

Dat het dagelijks leven vroeger niet altijd rozengeur en maneschijn was, blijkt enerzijds uit het artikel van Paul Behets (over een gezinsdrama te Hombeek in 1885) en anderzijds uit het onderzoek van Ronny Debbaut naar het trieste record van Susanna Van Cautere (een vrouw die maar liefst zeven keer huwde en zes keer weduwe werd!). Laura Bemelman brengt op pakkende wijze het verhaal van de Belgische oorlogsvluchtelingen naar Nederland (Lisse) in het najaar van 1914.

Gelukkig is er ook positief nieuws te lezen in dit tijdschriftnummer, zoals het leven van Antonius Mathijsen (1805-1878), die de uitvinder was van het gipsverband. We vernemen daarnaast ook een aantal episodes uit de geschiedenis van de familie Sels te Duffel.

Tenslotte geeft Pieter Donche nog aanvullende informatie over de voorouders van Pieter [III] Lootyns en lijst Paul Huys de erfenisoproepen in de Gazette van Gend (jaargang 1789) op.

Kortom: Vlaamse Stam 4 (2015) is een tijdschriftnummer boordevol boeiende lectuur voor de eindejaarsperiode en het begin van het nieuwe jaar!