Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?

Image: 
Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?

Hoe kan je als lokale erfgoedorganisatie of als beheerder van een monument of kerk toegankelijke erfgoedactiviteiten organiseren? Wat kan jij doen als lokale erfgoedorganisatie voor mensen in kwetsbare posities? Met welke organisaties kan je daarvoor samenwerken?

Tijdens de praktische vorming ‘Hoe organiseer ik sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten?’  maak je kennis met de organisaties waar armen het woord nemen. Samen met hen zoeken we een antwoord op bovenstaande vragen. Je krijgt tips die je kan toepassen in je eigen werking.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en deelnemers aan erfgoedevenementen die een basiskennis over het thema wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties. De vormingen vinden telkens ’s avonds plaats, maar de aanvangsuren verschillen van locatie tot locatie. Het is telkens dezelfde vorming die in de vijf provincies georganiseerd wordt. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Vooraf inschrijven is verplicht via het inschrijvingsformulier op de website van Heemkunde Vlaanderen. Deelnemen kost 5 €. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus toegankelijke erfgoedactiviteiten + naam deelnemer’.

Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Data en locaties
 

  • Dinsdag 22 november 2016, 19u tot 22u
    Erm in Erm, Grote Bergstraat 21, 3300 Tienen
    Erm in Erm is inhoudelijke en logistieke partner voor deze vorming.

    De vormingsavond te Tienen werd geannuleerd.
  • Dinsdag 29 november 2016, 19u tot 22u
    SIVI, Jos Verdegemstraat 19, 9040 Sint-Amandsberg
    SIVI is inhoudelijke en logistieke partner voor deze vorming.
  • Woensdag 30 november 2016, 19u tot 22u
    Wieder, Rozendal 3, 8000 Brugge
    Wieder is inhoudelijke en logistieke partner voor deze vorming

    De vormingsavond te Brugge werd geannuleerd.
  • Donderdag 1 december 2016, 18u30 tot 21u30
    STA-AN, Sint-Jansplein 53, 2060 Antwerpen
    STA-AN is inhoudelijke en logistieke partner voor deze vorming.

    De vormingsavond te Antwerpen werd geannuleerd.
  • Woensdag 14 december 2016, 18u30 tot 21u30
    De Sfeer, Grotestraat 32, 3600 Genk
    De Sfeer is inhoudelijke en logistieke partner voor deze vorming.

Deze vorming is een organisatie van Erfgoed in de praktijk, het gezamenlijk vormingsaanbod van Heemkunde Vlaanderen, FARO, Herita, Stichting Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag en Open Kerkenweekend) organiseren deze vijf partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen. Zo waren er reeds cursusavonden rond tentoonstellen voor beginners, het promoten van activiteiten, ideeën genereren om een erfgoedverhaal te presenteren, interactief rondleiden, … Vanaf 2015 kreeg dit gezamenlijk vormingsaanbod de naam Erfgoed in de Praktijk. Voor deze vorming werken we samen met het Netwerk tegen Armoede en vijf lokale organisaties voor armen die het woord nemen.

Op de afbeelding: Erfgoeddagactiviteit 2015 van Buurtcentrum de Dijk i.s.m. Vormingplus regio Brugge: fototentoonstelling en wandeling langs de vroegere café’s van Sint-Pieters.