Amerikanen kwamen hun Deinse roots zoeken

Bron: 
Het Nieuwsblad
08/03/2017
Afdeling: 
Inhoud: 

Deinze - Dinsdag 7 maart werd Deinze vereerd met het bezoek van Gary Miller en zijn echtgenote Kathy. Het koppel woont in San Diego, Californië, USA. Zij kozen voor een tiendaags verblijf in het Gentse centrum. Gary heeft zijn roots in de Ghesquièrestraat in Deinze en wilde het huis en de straat zien waar zijn voorouders woonden.

Deze uitstap naar Deinze werd uitgestippeld, omdat de voorouders van Gary Miller rond 1910 uit Deinze naar Detroit, Michigan emigreerden. Hijzelf en zijn echtgenote verhuisden daarna naar de staat California. Langs moederszijde is Gary familiair verbonden met de familie Rogge.

Zij werden hartelijk verwelkomd door burgemeester Jan Vermeulen. De Amerikanen kregen daarbij een rondleiding in het nieuwe dienstencentrum van Deinze en als afscheid een aantal Deinse herinneringsgeschenken.

Daarna ging het richting archief op de benedenverdieping van datzelfde stadhuis. Hier werden zij ontvangen door Eva De Vooght, stadsarchivaris. Uiteraard waren Gary en Kathy uiterst gelukkig met de inzage en de overhandiging van documenten die betrekking hebben op de voorouders van Gary.

Tot slot nam Claude Gekiere, voorzitter van Familiekunde Deinze, de taak op zich het koppel rond te leiden in de stad. Zoals het hoort voor een toerist, nam Gary een hele reeks foto’s voor het thuisfront. Vooral het huis in de Ghesquièrestraat, waar de grootvader van Gary woonde, kreeg zin uitgebreide aandacht.

Diezelfde avond had in de Bibliotheek van Deinze nog een voordracht plaats over genealogie, die was ingericht door Familiekunde Deinze, met Gary en Kathy Miller als aandachtige aanwezigen.