Regio Diest

Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz. Meer info over deze afdeling kan u terugvinden onder Afdelingen of in de Ledenzone.

Dagboeken pastoor Pallemaerts uit afval gered

Bron: 
Het Nieuwsblad
23/05/2015

In het oud papier van de kruisheren in Diest zijn de schriftjes van pastoor Pallemaerts gevonden. Hij is de priester die de basiliek van Scherpenheuvel renoveerde.

Chijnsregister van kaggevinne-Kempens 1776

Auteur(s): 
Martien Mondelaers
Abstract: 

bewerking van het chijnsregister van Kaggevinne-Kempens het huidige Schaffen en Molenstede

tevens een belangrijke bron voor de reconstrueren van de families uit Schaffen.

index op familienaam, plaatsnamen enz...

Huisheiligen van het Diesters Begijnhof

Auteur(s): 
Martien Mondelaers
Abstract: 

bespreking van al de huisheiligen van het Diesters Begijnhof. meer dan 123 huizen en zijn beschermheiligen worden onder de loep genomen

150 jaar spoorwegen te Diest

Auteur(s): 
Sandra Alaerts
Patrick Haesevoets
Martien Mondelaers
Abstract: 
het boek is in drie delen verdeeld
1/ geschiedenis van de spoorwegen
2/ geschiedenis van de spoorwegen te Diest
3/ geschiedenis van de spoorlijnen naar Tienen en Beringen
4/ als de ministers van de spoorwegen.

Station van Diest is anderhalve eeuw oud

Bron: 
Het Nieuwsblad
29/01/2015

Exact honderdvijftig jaar geleden, op 29 januari 1865, werd het station van Diest officieel geopend.

Rond elf uur 's ochtends reed de eerste trein, die vanuit Antwerpen kwam, het station binnen. Die inhuldiging was een groot volksfeest, waarvoor zowat de hele bevolking van de stad op de been was.

Huwelijksakten Zichem 1796 - 1913

Auteur(s): 
Robert Verhaert
Abstract: 

Huwelijksakten van de BS van de stad Zichem, gegevens zijn bruid, bruidegom, ouders, getuigen die familie zijn, gewettigde kinderen, geboortedatum enz...

Eeuwenlange verering berust op misverstand

Eeuwenlange verering berust op misverstand
Bron: 
Het Nieuwsblad
03/07/2014

DIEST - Onze-Lieve-Vrouw van Beilaer blijkt helemaal niks met Ballaar te maken te hebben. De Madonna heeft Spaans-Mexicaanse roots.

Al meer dan zeshonderd jaar komen bedevaarders en gelovigen naar de Onze Lieve Vrouwekerk in Diest om er te bidden voor het Mariabeeld. Nu blijkt dat het beeld al die eeuwen aan een verkeerde oorsprong werd gekoppeld.

Parochieregister begijnhof Diest 1796-1875

Auteur(s): 
Martien Mondelaers
Abstract: 

Overlijdens, huwelijken en dopen op het begijnhof te Diest. Op het begijnhof was in die periode een weeshuis en bejaarde tehuis.

Parochieregister begijnhof Diest 1724-1796

Auteur(s): 
Martien Mondelaers
Abstract: 

Parochieregister van het Diesters begijnhof met de overlijdens op het begijnhof, 1 geboorte en 8 huwelijken.

Parochieregister begijnhof Diest 1570-1724

Auteur(s): 
Martien Mondelaers
Abstract: 

Dit boek bevat de overlijdens op het begijnhof van Diest in de periode 1570 - 1724. met index van de familienamen, plaatsnamen, beroepen enz ...

Sandra Alaerts vertaalt Franstalige stadsinventaris

Bron: 
Het Laatste Nieuws
06/03/2014

Sandra Alaerts van de vereniging Familiekunde Vlaanderen in Diest heeft de Franstalige stadsinventaris van de stad Diest vertaald naar het Nederlands. In de inventaris staan de documenten uit het Diestse verleden opgesomd die de inwoners van Diest in het stadsarchief kunnen opvragen.

Inventaris stadsarchief na 150 jaar uit het Frans vertaald

Bron: 
Het Nieuwsblad
04/03/2014

DIEST - In 1863 ontdekte Karel Stallaert een oude stadskeure in Diest. De man was uitgesproken Vlaamsgezind en dat fnuikte aanvankelijk zijn loopbaan sterk. Uiteindelijk schopte hij het toch tot archivaris van het Brusselse archief. Stallaert had een buitengewone interesse voor oude documenten en geschiedenis.

Martien giet 400 jaar Diests notariaat in boekvorm

Martien giet 400 jaar Diests notariaat in boekvorm
Bron: 
Het Belang van Limburg
04/02/2014

'400 jaar notariaat van Diest, 1564-1963' is de titel van een nieuw boek van de afdeling Diest van Familiekunde Vlaanderen. Martien Mondelaers van de vereniging is de auteur: "Het boek geeft een overzicht van alle notarissen die in die vier eeuwen in Diest actief zijn geweest met telkens daarbij de periode dat ze in functie waren. Ze zijn zowel chronologisch gerangschikt als op naam.

Nieuw documentatiecentrum Ch. Stallaert voor FV Regio Diest

Nieuw documentatiecentrum Ch. Stallaert voor FV Regio Diest

Op zaterdag 7 september 2013 werd het Diesters FV-documentatiecentrum Charles-François Stallaert geopend door schepen van erfgoed, archief en onderwijs Geert Cluckers. In zijn openingswoorden dankte hij de inzet van vrijwilligers voor een vereniging. De inzet van de FV-vrijwilligers in Diest resulteerde in dit documentatiecentrum. Martien Mondelaers, voorzitter van FV regio Diest, kreeg van de schepen het voorrecht om de naam bekend te maken van het documentatiecentrum: Ch. Stallaert. Samen met secretaris Sandra Alaerts heeft de schepen het uithangbord onthuld.

Familiekunde Vlaanderen opent eigen kantoor

Bron: 
Het Nieuwsblad
12/09/2013

De Diestse afdeling van Familiekunde Vlaanderen heeft sinds vorige week een eigen stekje. Dat werd officieel geopend door Schepen van Erfgoed Cluckers (DDS).

Historicus beschrijft Diestse woningen en hun eigenaars in 1686

Historicus beschrijft Diestse woningen en hun eigenaars in 1686
Bron: 
Het Laatste Nieuws
23/08/2013

Historicus Martien Mondelaers beschrijft in zijn nieuwste boek 'Het Land van Diest omstreeks 1690' de eigenaars, bewoners en huurders nauwgezet in hun woonst. Hij baseert zich op een telling uit 1686. Ook meer dan honderd oude huisnamen werden geïdentificeerd.

Nieuwe brochure over straatnamen

Bron: 
Het Laatste Nieuws
10/03/2012

De werkgroep Familiekunde Vlaanderen, regio Diest, heeft de nieuwe brochure '800 jaar straatnamen van Diest' voorgesteld. De brochure verduidelijkt aan de Diestenaars wat het belang van hun straat was en hoe ze vroeger heette.

Unieke Duitse loopgraven in Dassenaerde in de kijker

Bron: 
Het Nieuwsblad
11/03/2013

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog losbarstte en dat krijgt ook in Molenstede extra aandacht. In natuurgebied Dassenaerde bouwden de Duitsers loopgraven om het vliegveld van Schaffen te beschermen. Dat is vrij uniek in het binnenland. Conservator van Dassenaerde Jean Mandervelt en Leo Van Diest legden 10 jaar geleden een stukje van de loopgraven bloot. 'De structuur is helemaal intact', zegt Mandervelt. 'Dat is logisch omdat ze uitgehakt zijn in de ijzerzandsteen.'

Encyclopedie over de Heren van Diest

Bron: 
Het Nieuwsblad
20/11/2012

DIEST - De afdeling Diest van Familiekunde Vlaanderen werkte dit jaar zestien historische studies af. Het belangrijkste werk komt het laatst. ‘We begonnen aan een echte encyclopedie over de Heren van Diest', zegt voorzitter Martien Mondelaers.

Cursisten ontvangen getuigschrift

Bron: 
Het Laatste Nieuws
02/11/2012

De cursisten van de vijfdaagse lessenreeks 'Oud Schrift' van Familiekunde Vlaanderen regio Diest ontvingen hun getuigschrift in ontmoetingscentrum Webbekoms Broek in het provinciedomein Halve Maan.

Abonneren op RSS - Regio Diest